Fără a comunica nimic public, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea l-a reţinut joia trecută, vreme de 24 de ore, pe şeful Poliţiei Salonta, comisarul şef de poliţie Alexandru Roxin, acuzându-l că ar fi încercat să zădărnicească ancheta în care este cercetat sub acuzaţia de braconaj. A doua zi, învinuitul a fost prezentat Curţii de Apel, care a respins însă propunerea de arestare preventivă.

Potrivit unor surse neoficiale, lui Roxin i se impută că ar fi încercat să îngreuneze ancheta demarată în dosarul penal în care este şi el învinuit, de la începutul acestui an. Cinci persoane, printre care şi şeful Poliţiei Salonta, au fost puse sub învinuire atunci de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, sub acuzaţia de braconaj, după ce au fost prinşi de paznicii de vânătoare de pe un domeniu privat după ce au împuşcat ilegal un cerb.

Potrivit sesizării, pe 5 februarie, grupul din care făcea parte şi Roxin ar fi participat la o partidă de vânătoare pe domeniul Păuşa, însă ar fi împuşcat un cerb pe domeniul Boboştea, unde nu aveau autorizaţie din partea administratorilor, Asociaţia de Vânătoare "Cervus elaphus".

Cei cinci au fost descoperiţi şi fotografiaţi de paznicii domeniului după o lungă urmărire cu maşinile, la finalul căreia autovehicului braconierilor s-a defectat. Paznicii au găsit şi animalul ucis, îngropat în zăpadă în apropierea vehiculului. Suspecţii au refuzat să se legitimeze şi au plecat pe jos de la locul întâmplării, însă ancheta penală a stabilit identitatea acestora, procurorii învinuindu-l, printre aceştia, şi pe Roxin.

Cerbul împuşcat a fost evaluat de administratorul fondului Boboştea la 12.000 euro, prejudiciu imputat celor 5 persoane acuzate de braconaj, care însă neagă acuzaţiile. Învinuiţii susţin că animalul împuşcat nu era un cerb matur, pentru care era impusă prohibiţie, ci doar viţel, pentru care exista autorizaţie de vânătoare emisă de administratorii fondului Păuşa unde, de altfel, spun ei, ar fi fost împuşcat. În ce-l priveşte, comisarul şef Roxin a negat că s-ar număra printre persoanele surprinse şi fotografiate de paznicii domeniului, ofiţerul recunoscând doar că a participat la partida de vânătoare legală.

Aceleaşi surse neoficiale susţin că procurorii au cerut, săptămâna trecută, arestarea şefului Poliţiei Salonta după ce, chemat la sediul Perchetului pentru declaraţii, , acesta a refuzat să mai facă vreo completare la cea iniţială, dată în luna martie. Potrivit referatului pe care procurorii l-au înaintat Curţii de Apel Oradea, Roxin este acuzat că a avut un comportament sfidător în timpul cercetărilor şi a încercat să zădărnicească ancheta deoarece a depus fotografii în care era cu barbă şi s-a prezentat tot cu barbă la expertiza fotografică de la Timişoara care urma să stabilească dacă el este cel ce apare în pozele făcute de paznici. De asemenea, ofiţerul s-a prezentat la laboratorul criminalistic de la Timişoara doar dus cu mandat de colegii săi poliţişti, şi s-a şi opus recunoaşterii în grup.

Curtea de Apel a respins însă solicitarea procurorilor, ca neîntemeiată şi nelegală. Judecătorii au apreciat că anchetatorii n-au respectat procedura penală deoarece, după reţinerea ofiţerului şi înainte de întocmirea cererii de arestare, nu l-au audiat pentru a-i aduce la cunoştinţă demersul. În plus, acuzaţiile aduse ofiţerului nu au fost probate, declaraţiile din dosar fiind contradictorii iar acuzarea neîntărită de probe concludente.

Judecătorii au concluzionat că "modul în care acesta înţelege să îşi formuleze apărarea şi să-şi  exercite drepturile procesuale nu poate fi apreciat ca fiind sfidător la adresa aparatului de justiţie, câtă vreme, la dosarul cauzei nu există dovada că organul de urmărire penală sau procurorul ar fi dispus sancţionarea acestuia".

Încheierea Curţii de Apel Oradea nu este definitivă, ea fiind atacată, deja, prin recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Comisarul şef Alexandru Roxin a refuzat să facă vreun comentariu, până după soluţionarea cazului.