Comisarul şef Alexandru Roxin, şeful Poliţiei Salonta, a fost trimis în judecată de Parchetul Curţii de Apel Oradea sub învinuirea de braconaj, fiind acuzat că la începutul anului trecut, pe 5 februarie, împreună cu alţi patru prieteni, ar fi împuşcat ilegal un cerb, fără autorizaţie de vânătoare, pe domeniul Păuşa, administrat de Asociaţia de Vânătoare Cervus Elaphus.

Potrivit procurorilor, cei cinci bărbaţi au fost descoperiţi şi fotografiaţi de paznicii domeniului după o urmărire cu maşinile, la finalul căreia autovehiculul braconierilor s-a defectat. Paznicii au găsit şi animalul ucis, îngropat în zăpadă în apropierea vehiculului. Suspecţii ar fi refuzat să se legitimeze şi au plecat pe jos de la locul întâmplării, însă ancheta penală a stabilit identitatea acestora.

Cerbul împuşcat a fost evaluat la 12.000 euro, prejudiciu imputat celor cinci persoane acuzate de braconaj, care însă neagă acuzaţiile. Învinuiţii susţin că animalul împuşcat nu era un cerb matur, pentru care era impusă prohibiţie, ci doar viţel, pentru care exista autorizaţie de vânătoare emisă de administratorii fondului Păuşa unde, de altfel, spun ei, ar fi fost împuşcat.

În ceea ce îl priveşte, comisarul şef Roxin a negat că s-ar fi numărat printre persoanele surprinse şi fotografiate de paznicii domeniului, ofiţerul recunoscând doar că a participat la partida de vânătoare legală.

Roxin a fost reţinut în luna iulie a anului trecut, iar procurorii au cerut un mandat de arestare împotriva sa, pentru "comportament sfidător" în timpul cercetărilor şi pentru că ar fi încercat să zădărnicească ancheta, prezentându-se cu barbă la expertiza fotografică de la Timişoara care urma să stabilească dacă el este cel ce apare în pozele făcute de paznici. De asemenea, ofiţerul s-a prezentat la laboratorul criminalistic de la Timişoara doar dus cu mandat de colegii săi poliţişti, şi s-a opus recunoaşterii în grup pe care urmau s-o facă paznicii fondului de vânătoare.

Curtea de Apel a respins însă solicitarea procurorilor, ca neîntemeiată şi nelegală, apreciind că aceştia nu au respectat procedura penală deoarece, după reţinerea ofiţerului şi înainte de întocmirea cererii de arestare, nu l-au audiat. În plus, judecătorii chemaţi să îl aresteze pe Roxin au apreciat că acuzaţiile aduse ofiţerului nu au fost probate, declaraţiile din dosar fiind contradictorii, iar acuzarea neîntărită de probe concludente.

Comisarul şef Alexandru Roxin a refuzat să facă vreun comentariu, până după soluţionarea cazului.