Unii producători vopsesc carnea de pui pentru a induce în eroare clienţii, a acuzat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu. 

Acesta a explicat, printr-o postare pe Facebook, că unii pui sunt hrăniţi cu diferite substanţe care le intră în ţesuturi, iar ca urmare carnea păsărilor se îngălbeneşte, lucru care o face mai atrăgătoare pentru potenţialii clienţi, care îi asociază astfel cu puii de casă.

„Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată”, a scris Constantinescu pe pagina sa de Facebook.

Textul este însoţit şi de mai multe imagini, inclusiv una cu doi pui tăiaţi, puşi în recipiente umplute cu apă, ce par că şi-ar fi pierdut culoarea pe anumite părţi ale pielii, notează Hotnews.ro.

În plus, acesta a publicat şi o captură cu prospectul unui aditiv furajer, care potrivit documentului este "pentru folosirea în amestec, în furajul finit, pentru pigmentarea suplimentară a pielii păsărilor şi colorarea gălbenuşului de ou". Acesta este obţinut din extract de flori de Marigold.

Şeful ANPC a mai scris că "este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenţia asupra acestui fenomen" şi că "se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiţi". Totuși, Constantinescu nu a afirmat clar despre ce persoană sau instituție e vorba. 

Horia Constantinescu a caracterizat această practică drept „un atentat serios” la siguranța oamenilor și a adăugat că, în unele cazuri, comisarii pentru Protecția Consumatorilor au găsit și cazuri de salmonella la unele ferme. 

„Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre. 
Dacă adăugăm și ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră. Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare «gustos»”, a mai precizat șeful ANPC. 

El a încheiat precizând că „astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!