Şeful companiei de telecomunicaţii RCS&RDS, Ioan Bendei, a fost înregistrat în timp ce promitea sponsorizări Direcţiei Generale Anticorupţie, dar și în vreme ce trimitea operatori cu telefoane din partea firmei la casa unei polițiste de la DNA. 

Discuţia a fost făcută publică de Antena 3, post tv care se află într-un conflict deschis cu grupul RDS, cu precizarea că dialogurile ar fi avut loc chiar în sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Una dintre înregistrările făcute publice de Antena 3 (video 1) arată că Berindei a fost sunat de către chestorul DGA, Jenică Arion, care i-a cerut de la obraz bani pentru a organiza ziua instituţiei.

"Bendei oferea astfel aceste foloase chiar din casa anticorupţie, unor oameni ai anticorupţiei, în prezenţa altor anticorupţi care au avut grijă ca aceste probe nici să nu fie la dosar", menţionează sursa citată.

Jenică Arion a fost şeful Direcţiei Generale Anticorupţie până în decembrie 2013, când a fost schimbat din funcţie de către ministrul Radu Stroe şi a fost transferat la Direcţia Generală Management Operaţional.

Vedeţi extras din dialog, mai jos:

JENICĂ ARION: Da! Voiam să pun şi eu o întrebare
IOAN BENDEI: Da
JENICĂ ARION: Ştiţi că anul trecut, la ziua DGA-ului...
IOAN BENDEI: Daaaa.
JENICĂ ARION: ...cu ocazia zilei DGA-ului, pe 30 mai...
IOAN BENDEI: Daaaa.
JENICĂ ARION: ...ne-aţi sprijinit, aşaaa...
IOAN BENDEI: Încercăm şi anul ăsta! Da, încercăm şi anul ăsta, să vedem.
JENICĂ ARION: Da? Facem o scrisoare, ceva?
IOAN BENDEI: Da, da, da.
JENICĂ ARION: Către dumneavoastră, da?
IOAN BENDEI: Da, da, da.
JENICĂ ARION: Noi vă mulţumim! Vă mulţumim!
IOAN BENDEI: N-aveţi pentru ce!

Într-o altă înregistrare, Bendei, aflat chiar în sediul DNA, înainte de întâlnirea cu directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu (căruia RCS&RDS i-a făcut plângere pentru șantaj), o sună pe secretară pentru a trimite la trei domicilii ale unei polițiste de la DNA telefoane din partea firmei RCS&RDS şi operatori care să le instaleze.

În ziua următoare, ofiţerul DNA sună să-l anunţe pe Ioan Bendei că "s-a rezolvat la Craiova". Apoi, acelaşi ofiţer cere să-i fie dus folosul necuvenit chiar la sediul instituţiei.

"Angajatul DNA care primeşte aceste foloase din partea RCS&RDS are un rol extrem de important în acest dosar. Ofiterul DNA Iordăchiţă Teodosia Elena are grijă, apoi, să omită multe probe de la dosar. Bendei oferea astfel aceste foloase chiar din casa anticorupţiei unor oameni ai anticorupţiei în prezenţa altor anticorupţi care au avut grijă ca aceste probe să nu fie la dosar", scrie Antena3.

Reprezentanții televiziunii susţin că, pentru sponsorizările pe care le făcea, Bendei era favorizat de organele anticorupţie în dosarele care-l vizau, inclusiv în dosarul de şantaj deschis de RDS împotriva directorului Antena Group.

"Documente din dosarul DNA construit pe plângerea făcută de directorul RCS&RDS împotriva directorului general al Antena Group arată acum procurorii au ascuns dovezi ale şpăgilor pe care administratorul RCS&RDS le dădea chiar din sediul DNA. Asta după ce, în cazul mitei de 3,1 milioane euro încasate de Mitică Dragomir, de la acelaşi grup, procurorii au aşteptat patru ani că să înceapă urmărirea penală", arată Antena3.

Dezvăluirile vin în contextul în care procurorii DNA au anunțat, joi, că, RDS & RCS este urmărită penal pentru dare de mită și spălare de bani, în dosarul în care este anchetat fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, alături de foști și actuali șefi ai RDS.

UPDATE:

Ofiţerul de poliţie judiciară al DNA Teo Iordăchiţă, pentru care Ioan Bendei ar fi solicitat telefoane, şi-a încheiat joi activitatea la cerere, a anunţat DNA, decizia de demisie venind după apariţia interceptărilor. În cauză a fost deschis şi dosar penal.