În plină campanie de semnare a noilor contracte pentru colectarea deşeurilor orădenilor, serviciu care din 1 aprilie va avea noi reguli şi tarife, directorul general economic-marketing al companiei RER Vest, Palhegyi Zoltan, a organizat un eveniment inedit.

Însoţit de doi gunoieri, în faţa viceprimarului Marcel Dragoş şi a jurnaliştilor orădeni, directorul a cotrobăit prin deşeurile aruncate de o asociaţie de proprietari din Oradea, sortându-le şi presându-le, pentru a arăta cât de mult se reduce volumul lor, dacă sunt aruncate corect.

Demonstraţia n-a fost însă pe placul preşedintelui asociaţiei, Ioan Horvath, un cunoscut critic al municipalităţii orădene şi, totodată, fondatorul Coaliţiei Rogerius, organism care recent s-a pronunţat împotriva noilor reguli de colectare a deşeurilor. Pentru că punga de gunoaie pe care a adus-o la ţarc i-a fost verificată, pentru a se vedea dacă a colectat sau nu selectiv, Horvath a acuzat o percheziţie ilegală a deşeurilor, "ca pe vremea Gestapo-ului", poliţia secretă a Germaniei naziste.

Reguli noi

Demonstraţia organizată de Primărie şi RER Vest a avut loc vineri la intersecţia străzilor Călugăreni şi Posada, la un ţarc aparţinând Asociaţiei Şelimbărului 1, în care se aflau trei containere negre, pentru deşeuri reziduale, tot atâtea galbene, pentru reciclabile, două pubele maro, pentru biodeşeuri, şi două verzi, pentru sticle.

Aşa cum au explicat Palhegyi şi Dragoş, scopul demonstraţiei a fost să arate cum se aruncă gunoaiele corect, dar şi cum se modifică volumele, odată ce deşeurile sunt sortate. De la 1 aprilie, orădenii nu vor mai plăti un preţ pe persoană, ci în funcţie de volumul de deşeuri generat. În plus, colectarea deşeurilor se va face în trei fracţii, cetăţenii urmând să colecteze separat şi resturile biodegradabile (fructe, legume, pâine, coji de ouă, zaţ de cafea, etc.).

Cea mai scumpă fracţie va fi cea a deşeurilor reziduale (conţinutul sacului de aspirator, scutece, etc.), care va fi taxată de RER Vest la un preţ de 105,81 lei pe mc, urmată de deşeurile biodegradabile (61,21 lei pe mc) şi de cele reciclabile (48,05 lei/mc). Drept urmare, dacă vor selecta gunoaiele şi vor arunca mai puţine deşeuri în containerele negre, orădenii vor plăti mai puţin.

Cum se face

Alături de doi muncitori ai companiei de salubritate, Palhegyi a cotrobăit printr-un container galben din ţarc, atât pentru a scoate gunoaiele care nu-şi aveau locul acolo, cât şi pentru a strivi deşeurile. Dacă sunt pliate sau strivite, PET-urile, cutiile de carton sau de lapte ocupă mai puţin spaţiu în container. Cu acest prilej, Palhegyi a arătat şi care sunt biodeşeurile care trebuie să ajungă în pubelele maro: un sandwich aruncat laolaltă cu plasticele, câteva felii de pâine aruncate cu tot cu punga de plastic în care au fost ambalate ori coji de cartofi de asemenea aruncate de-a valma, în recipientul galben.

După circa 30 de minute, timp în care Palhegyi şi colegii săi au făcut o sortare corectă, volumul containerului galben s-a redus cu aproape 50%, diferenţa reprezentând în mare măsură deşeuri biodegradabile. Aşadar, în loc să predea către RER Vest un container plin, asociaţia a câştigat "spaţiu" important, ceea ce îi va aduce o economie la factură, atunci când va plăti în funcţie de volum.  

"Dacă volumul unui container galben se reduce la jumătate, se economiseşte 50%. Dacă în containerul de rezidual nu mai ajung PET-urile, pentru că se mută în reciclabil, avem o dată o scădere a costurilor la rezidual, dar apoi una şi la reciclabil, dacă deşeurile se strivesc", a explicat Palhegyi.

Nu va fi mai ieftin

Chiar dacă n-au făcut o sortare completă şi în containerul negru, angajaţii RER Vest au extras deşeuri care nu-şi aveau locul acolo: PET-uri, sticle, pungi de plastic, aruncate de-a valma în cea mai scumpă fracţie. Or, aceste deşeuri ar putea costa mult mai puţin...

Vestea proastă pe care a dat-o directorul este că, oricât de bine ar colecta deşeurile, orădenii n-au şanse să plătească la fel de puţin ca acum. "Fiindcă vom colecta pe trei fracţii, costurile de transport din cauza unei fracţii în plus au crescut cu 30%. Singurul mod în care se poate face economie este o colectare separată mai corectă", a spus directorul RER Vest.

Gunoaiele la control!

Lecţia practică de ecologie a fost însă întreruptă de un incident. În timp ce Palhegyi sorta deşeurile orădenilor, la ţarc a venit, cu două pungi de gunoaie, însuşi preşedintele asociaţiei Şelimbărului 1, Ioan Horvath.

Fără a da semne că-l cunoaşte, directorul RER Vest i-a luat sacii, spunându-i că doreşte să vadă cum a colectat deşeurile. Deşi a spus că deşeurile nu-i aparţin - semn că, probabil, a venit cu ele tocmai pentru a fi parte din demonstraţie - Horvath s-a arătat deranjat de situaţie. Degeaba i-a spus Palhegyi că a aruncat corect deşeurile, ba chiar că, din dispoziţia Primăriei, patrule mixte formate din poliţişti locali şi angajaţi ai RER Vest şi Eco Bihor vor face asemenea acţiuni de control în tot oraşul, că preşedintele n-a putut fi potolit.

"El mă controlează, în loc să-mi stea la dispoziţie, cu răspunsuri. Parcă ar fi Gestapo, aşa ceva nu se face! Nu este de la ANAF, de la Poliţie, Procuratură, n-are nicio calitate să-mi obstrucţioneze accesul către gunoi. Mi-a luat două pungi din mână, pur şi simplu le-a percheziţionat, fără mandat, fără acordul meu, pur şi simplu aşa ceva nu există. Cine dintre dvs. din presă are curajul să dea asta pe post?", le-a spus Horvath jurnaliştilor, vizibil enervat de situaţie.

Ioan horvath

"Faceţi un circ gratuit"

Viceprimarul Marcel Dragoş a încercat să-i explice șefului de asociație că exerciţiul nu încalcă nicio regulă, dar preşedintele Coaliţiei Rogerius n-a fost de înduplecat. "Faceţi un circ gratuit, m-aţi atacat aici, pur şi simplu mi-aţi smuls pungile din mână, mi-aţi verificat lucrurile intime (n.r. - deşi iniţial a susţinut că gunoaiele nu-i aparţin), aţi fi putut vedea ce fel de consumator sunt, puteam să am sticle şi să mă faceţi beţivan, puteam să am tampoane. Nu discutăm, dvs. mă atacaţi aici", a continuat preşedintele.

La insistenţele unor jurnalişti, acesta a plecat din ţarc, dar, la câţiva metri distanţă, a început să dea telefoane, reclamând unor parlamentari abuzul la care pretinde că a fost supus.

Directorul RER Vest a explicat că nu îl cunoaşte pe Ioan Horvath şi a spus că ţarcul cu pricina nu a fost ales ostentativ, ci exclusiv pentru că este un ţarc de mari dimensiuni, care permitea desfăşurarea exerciţiului, şi are în jur spaţiu de manevră, astfel încât jurnaliştii să poată urmări demonstraţia. "Nu deranjăm, nu a trebuit să ocupăm un loc de parcare şi avem loc să filmăm. Nu există aici nicio depunere mai neconformă decât media oraşului", a spus Palhegyi.

Potrivit acestuia, conform datelor furnizate de Eco Bihor, în medie numai 10% din deşeurile reciclabile colectate de la blocuri pot fi valorificate, în timp ce la case procentul urcă la 50%.