După ce BIHOREANUL a arătat într-un articol publicat în ediţia din această săptămână că refuză să-i ceară senatorului PSD, Florian Bodog, un exemplar din teza lui de doctorat, lucrare ce lipseşte din arhiva Universităţii din Oradea, directorul Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat, Tiberiu Vesselényi, a respins vehement orice complicitate cu prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie.

Articolul cu pricina a fost publicat în urma unui răspuns transmis de Vesselényi la solicitarea făcută de BIHOREANUL Universităţii de a aduce în campusul orădean teza lui Bodog. Prin acest răspuns, şeful CSUD a confirmat că lucrarea trebuia să se găsească, într-adevăr, în Biblioteca Universităţii, dar nu a expus vreun demers iniţiat de el în acest sens.

Într-un drept la replică transmis vineri redacţiei, Vesselényi susţine că nu are nicio pârghie legală pentru a-i cere lui Bodog teza, deoarece acesta nu mai este membru CSUD, fiindu-i retrasă între timp calitatea de conducător de doctorate.

"Din păcate "obligaţia legală", dar nici dreptul legal al directorului CSUD pentru acest caz, nu există. Nu există nici un regulament, lege sau metodologie care stipulează dreptul directorului CSUD al unei instituţii de a cere teza de doctorat unei persoane care a obţinut titlul de doctor în urmă cu 16 ani. Mai mult, din punctul de vedere al structurilor instituţionale, dl Bodog Florian nu mai este conducător de doctorat din data de 28.10.2016, în consecinţă nu face parte din structura IOSUD pe care directorul CSUD o conduce. Validitatea tezei de doctorat a dlui Bodog Florian afectează calitatea lui de profesor al Universităţii, referitor la care directorul CSUD nu are nici o atribuţie", a transmis Vesselényi.

În schimb, şeful CSUD arată ceea ce poate să facă şi, susţine el, a şi început: să refacă arhiva de teze de doctorat a Universităţii. Aşa cum, de altfel, se menţionează şi în articolul BIHOREANULUI, Vesselényi precizează că, în urma unei cereri venite din partea rectorului Constantin Bungău, CSUD şi Biblioteca Universităţii lucrează la identificarea cazurilor de doctoranzi ai căror teze lipsesc. "Când vom avea lista completă vom putea reface arhiva de teze de doctorat şi vom putea pune la dispoziţia oricărui solicitant aceste teze", a spus Vesselényi.

Directorul CSUD susţine şi că a luat legătura cu Biblioteca Naţională, cerând informaţii privind procedurile care trebuie îndeplinite pentru obţinerea unor copii ale tezelor de doctorat lipsă. "Dacă va fi cazul, vom solicita tezele de doctorat tuturor celor care au susţinut teza de doctorat la Universitatea din Oradea şi ale căror teze lipsesc din arhiva bibliotecii, printre care şi dlui Florian Bodog. Ȋnsă ca instituţie nu putem solicita tezele de doctorat doar anumitor persoane care nu ne plac, sau despre care se spune că ar exista suspiciuni; trebuie să procedăm în toate cazurile în acelaşi fel", a mai spus Vesselényi.

Pe de altă parte, directorul CSUD se arată contrariat de faptul că articolul cu pricina precizează şi că el este candidat UDMR Bihor la alegerile parlamentare care vor avea loc duminică, menţionând că această calitate nu i-a afectat poziţia în legătură cu cererea de a face publică teza de doctorat a lui Florian Bodog.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Ca-ntre fraţi: Şeful Şcolii Doctorale refuză să-i ceară senatorului PSD Florian Bodog lucrarea suspectă de plagiat"