Horia Miara, directorul Societăţii de Pază şi Protecţie (SPP) Bihor, un SRL al cărui unic acţionar este Consiliul Judeţean Bihor, a convocat, miercuri, o conferinţă de presă în care a prezentat situaţia societăţii la final de an, arătând că, de când a fost repus în funcţie, a redresat-o economic, a încheiat contracte noi şi, ca atare, a crescut cifra de afaceri a acesteia.

Cum în două şedinţe consecutive ale CJ Bihor, consilierii liberali de la Judeţ au respins rectificarea bugetului în conformitate cu noile venituri şi cheltuieli ale SPP Bihor, Horia Miara le cere acestora să o facă măcar la următoarea şedinţă, altfel angajaţii riscă să nu-şi primească salariile pe luna decembrie.

Cum în ultimele luni, SPP Bihor a încheiat 17 contracte cu clienţi noi, venituri, precum şi cheltuieli cu angajaţii au crescut, fiind necesară o rectificare de buget, care a fost aprobată de Adunarea Generală a Acţionarilor, însă nu şi de Consiliul Judeţean Bihor, deşi este o chestiune strict formală.

"Doleanţa noastră este să ni se aprobe bugetul ca să putem funcţiona normal, să putem plăti salariile pe luna decembrie. Dacă nu ni se aprobă riscăm să nu ne putem plăti angajaţii, care, totuşi, au muncit. Salariile pe luna decembie se dau în 15 ianuarie", a spus, miercuri, Horia Miara.

SPP Bihor a propus rectificarea veniturilor societăţii pe anul 2017 de la 7.198.000 lei la 8.243.000 lei, respectiv a cheltuielilor de la 7.123.000 lei la 8.160.000 lei. Şi cifra de afaceri a societăţii a crescut cu circa 25%, de la 5,1 milioane lei în primele 11 luni ale anului 2016 la 6,4 milioane lei în primele 11 luni ale anului 2017.

În şedinţele în care cei 17 consilieri au respins propunerea de rectificare, reprezentanţii acestora au cerut ca directorul Horia Miara să prezinte o situaţie la zi a orelor suplimentare neplătite în cadrul SPP Bihor.

De-a lungul anilor, acestea s-au adunat cu miile întrucât specificul firmei este acela de a asigura pază 24 din 24 de ore. Mulţi dintre angajaţi, astfel, nu au fost recompensaţi cu bani sau cu zile libere, aşa cum prevede Codul Muncii.

Directorul SPP Bihor a explicat, miercuri, că în 2013 când a preluat firma erau mii de astfel de ore, însă a reuşit şi să compenseze multe dintre ele. Ulterior, în primăvara anului 2016, el a fost înlocuit de la şefia SPP Bihor, fiind repus în funcţie de noua conducere a CJ Bihor în mai 2017. Miara susţine că în mandatul său orele suplimentare au fost compensate şi că, acum, mai sunt circa 600 de astfel de ore de "achitat".

De asemenea, recent, SPP Bihor şi-a reînnoit parcul auto prin programul Rabla, reinvestind astfel din veniturile făcute în dotări.