Conducerea Administraţiei Domeniului Public Oradea (fosta Regie Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate - RAPAS, care s-a transformat din 1 iunie în societate pe acţiuni) a anunţat joi că administratorul ştrandului Ioşia şi alţi doi angajaţi au fost suspendaţi din funcţii, pe durata desfăşurării anchetei disciplinare pornită în cazul fetiţei de 7 ani, Elisabeth Haidău, care a murit sâmbătă, la spital, după ce a fost absorbită de conducta de evacuare a apei dintr-un bazin.

"Conducerea ADP a luat decizia suspendării contractului individual de muncă a trei angajaţi ai societăţii, potrivit articolului 52 (1) litera A, pe durata cercetării disciplinare. Aceştia sunt: Gheorghe Sime - administrator ştrand; Avram Florentin - inginer şi Daniel Fâşie - lăcătuş", se arată într-un comunicat transmis de societate.

Potrivit informării, în urma tragicului eveniment şi a unui control demarat de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor luni, ştrandul a intrat din nou în reabilitare.

"Inspectorii CJPC Bihor au dispus, între altele, reparaţii la crăpăturile din bazine, vopsirea cu vopsea specifică a bazinelor, crearea de vizibilitate în faţa avertizoarelor de adâncime şi la cele privind obligaţiile vizitatorilor în ştrand. Totodată, avertismentele trebuie să fie scrise cu litere mari, lizibile şi vizibile. La fel, alte sarcini au fost montarea de panouri avertizoare privind pericolele la care se supun vizitatorii şi regulile care trebuie respectate de cei care vizitează ştrandul", se mai arată în comunicat.

Recomandarea CJPC prevede ca toate cerinţele inspectorilor să fie îndeplinite în cel mult 6 luni, dar, în cazul în care măsurile sunt rezolvate mai rapid, ştrandul se poate deschide.

"Lucrările de reparaţii şi verificări au început în Ştrandul Ioşia de luni, angajaţii ADP au trecut la repararea instalaţiilor deteriorate, la vopsirea bazinelor potrivit recomandărilor CJPC, la sudarea ţevilor sparte şi astuparea corespunzătoare a căminelor de vane, la astuparea crăpăturilor şi montarea sitelor la duşurile de la care acestea lipsesc. De asemenea, se verifică starea robinetelor, a sălilor de duş, a tunelului de intrare în bazinul nr. 5 (n.r. unde fetiţa a fost absorbită de gura de evacuare a apei), se asigură condiţii mai bune la WC-uri şi se montează indicatoare spre punctul de prim ajutor", mai menţionează reprezentanţii instituţiei de care aparţine ştrandul.

Informarea mai precizează că în cursul zilei de vineri, conducerea ADP va face o invitaţie către Protecţia Consumatorilor pentru ca reprezentanţii instituţiei să se deplaseze la ştrand şi să constate dacă recomandările făcute au fost îndeplinite favorabil, iar dacă acestea vor fi îndeplinite, ştrandul se va redeschide începând de sâmbătă.

"În cazul în care CJPC nu îşi va da acordul, deschiderea ştrandului va întârzia până ce inspectorii CJPC îşi vor da acordul, ADP urmând a face în tot acest timp orice lucrare se impune pentru ca avizul să fie favorabil. Totodată ADP va face o notificare şi către Direcţia de Sănătate Publică Bihor", se mai arată în comunicatul fostei regii de pieţe.