Pavel Durov, fondatorul şi directorul executiv al aplicaţiei de mesagerie Telegram, a fost reţinut sâmbătă seară pe aeroportul Le Bourget din Franţa, imediat după ce a coborât din avionul său privat. 

Autorităţile franceze l-au arestat în baza unui mandat, fiind acuzat de mai multe infracţiuni, printre care terorism, trafic de droguri, fraudă şi spălare de bani, conform canalului TF1, citat de Stirileprotv.ro.

Concret, ancheta în care Durov este implicat investighează lipsa moderării conţinutului pe Telegram. Poliţia consideră că lipsa moderării a permis desfăşurarea necontrolată a activităţilor infracţionale pe platforma criptată, infracţiuni pentru care Durov ar putea fi considerat complice în calitatea sa de şef.

Ambasada Rusiei la Paris a reacţionat rapid, acuzând autorităţile franceze că "refuză să coopereze" şi cerând explicaţii privind motivele reţinerii lui Durov.

"Am cerut imediat autorităţilor franceze să explice motivele reţinerii sale şi am cerut ca drepturile sale să fie protejate şi să i se acorde acces consular. Până în prezent, partea franceză a refuzat în continuare să coopereze pe această temă", a declarat Ambasada Rusiei în Franţa, citată de agenţia de presă Ria Novosti, mai notează site-ul Stirileprotv.ro

Potrivit unor surse din achetă, Durov era conştient că este persona non grata în Franţa şi a evitat călătoriile în Europa în ultima perioadă.

Motivele pentru care a ales să facă o escală în Franţa rămân neclare, dar acest lucru a dus la reţinerea sa de către autorităţi. Sâmbătă seara, Durov urma să fie prezentat unui judecător pentru a i se aduce oficial acuzaţiile.

Durov, care deţine dublă cetăţenie rusă şi franceză, este cunoscut pentru faptul că a părăsit Rusia în 2014 şi trăieşte în prezent în Dubai, având şi cetăţenia Emiratelor Arabe Unite.

Telegram, aplicaţia pe care a fondat-o, este folosită pe scară largă de vorbitorii de limbă rusă, inclusiv ucraineni, şi a devenit o platformă importantă pentru schimbul de informaţii despre războiul din Ucraina, fiind folosită şi de armata rusă. Platforma ar putea să atingă un miliard de utilizatori anul următor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!