În 2010, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service şi Primăria Oradea începeau un lung proces de transformare a sistemului local de salubritate. În cartierul Nufărul au apărut atunci primele containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor, iar orădenii erau învăţaţi să le folosească doar pentru deşeurile ce pot fi reciclate.

La finele lunii aprilie a acestui an, RER Ecologic Service a încheiat oficial acţiunea de dotare a tuturor orădenilor cu recipiente pentru colectarea selectivă. Altfel spus, acum există toată infrastructura necesară pentru ca deşeurile să fie reciclate. Mai rămâne de văzut doar cum vor acţiona orădenii...

Model nemţesc

În Oradea s-a vorbit prima oară despre colectarea duală sau selectivă a deşeurilor în toamna lui 2009. Obligaţie asumată de România odată cu aderarea la UE, colectarea selectivă presupune ca fiecare cetăţean să strângă separat gunoaiele menajere (adică fracţia umedă) de cele care pot fi reciclate (fracţia uscată, adică hârtie, carton, pet-uri, doze de aluminiu, plastic, metal ori sticlă). La fel, operatorii de salubritate trebuie să colecteze cu utilaje diferite deşeurile reciclabile, iar apoi să le predea spre valorificare.

Primele recipiente pentru colectarea selectivă au fost amplasate la începutul anului 2010, când primarul Ilie Bolojan a impus modelul german al ţarcurilor cu pubele. Lângă blocuri, Primăria a amplasat gratuit cuşti în care trebuiau să stea închise pubelele sau containerele, atât cele pentru deşeuri menajere, cât şi pentru reciclabile. În prezent, nu toate blocurile din Oradea au ţarcuri, întrucât Primăria le montează doar la cererea asociaţiilor de proprietari.

Soluţie de compromis

Incintele s-au dovedit o bătaie de cap deoarece, din comoditate, orădenii nu le închid uşile, astfel că oamenii străzii puteau în continuare să scotocească şi să împrăştie gunoaiele. Şi chiar dacă cetăţenii ar colecta selectiv deşeurile, homeleşii nu ţin cont de asta, făcându-le efortul zadarnic. Drept urmare, municipalitatea a decis ca toate ţarcurile să fie închise cu cheie de muncitorii RER Ecologic Service, iar orădenii să arunce deşeurile prin orificii anume făcute.

01 ionel ban_1.jpgÎn tot acest timp, RER Ecologic Service a împărţit recipiente pentru colectarea selectivă (cu capac galben) la toate blocurile din oraş, apărând astfel noi "griji". La blocurile cu ghene, unde localnicii aruncă deşeurile de-a valma, colectarea selectivă pare şi acum imposibilă, tot din cauza comodităţii. "Orădenii trebuie să înţeleagă că sunt obligaţi să colecteze selectiv. Aşa că pot arunca pe tubulatură deşeurile menajere, dar cele reciclabile trebuie să le colecteze în recipientele cu capac galben", precizează directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto).

Concomitent cu distribuirea de recipiente la blocuri, operatorul licenţiat de salubritate a implementat colectarea selectivă şi la case, fiecare gospodărie primind un sac galben special pentru reciclabile.

La finish

Pentru că nu doar cetăţenii au obligaţii privind colectarea selectivă, RER Ecologic Service şi-a pus la punct, în aceşti ani, utilajele destinate adunării reciclabilelor. Acum, societatea are mai multe maşini care strâng doar fracţia uscată, pe care apoi o transportă la staţia de sortare a deşeurilor. Aceste utilaje pot fi uşor recunoscute, deoarece au autocolante pe care scrie că strâng doar reciclabile, plus desene 3D care arată care sunt deşeurile reciclabile.

Cu toate aceste sarcini îndeplinite, săptămâna trecută RER Ecologic Service a notificat Primăria că, oficial, a încheiat implementarea colectării selective. "Acum avem toată infrastructura necesară pentru colectarea reciclabilelor. De la recipiente până la utilaje, oraşul e acoperit 100%", spune directorul de producţie al RER Ecologic Service, care aminteşte că deşeurile reciclabile sunt colectate gratuit de operatorul licenţiat.

În prezent, din Oradea se strâng lunar cam 100 tone deşeuri reciclabile, respectiv între 1.500-2.000 tone deşeuri menajere. Dar oraşul are obligaţia, ca oricare altul din România, să mărească semnificativ cantitatea de reciclabile colectate, astfel încât anual să ajungă la groapă cu 15% mai puţine gunoaie. Rămâne, deci, la alegerea orădenilor dacă această ţintă va fi îndeplinită sau nu. Altfel spus, dacă reciclabilele lor vor putea fi folosite pentru a produce obiecte noi sau vor rămâne gunoaie, pentru totdeauna...