Un sfert din gunoiul aruncat de orădeni în 2013 a luat drumul reciclării, fiind transformat în noi materii prime. Municipalitatea are însă ţinte şi mai ambiţioase, aşa că împreună cu operatorul de salubritate RER Ecologic Service şi cu administratorul staţiei de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, dă startul unei ample campanii de informare despre colectarea selectivă, după care cei care nu vor respecta regulile riscă să scoată mai mulţi bani din buzunare.

Tot mai sus

02_mircea_ghitea_bihoreanul.jpgÎn 2013, orădenii au aruncat 11.783 de tone de deşeuri menajere, în timp ce de la firme s-a strâns o cantitate de trei ori mai mare: 32.665 de tone. În acelaşi timp, oraşul a adunat doar 1.930 tone de reciclabile, din care 522 tone hârtie şi carton, 42 tone de sticlă, 1.300 tone de plastic şi 64 tone de metal. "Faţă de 2012, s-a înregistrat o creştere a cantităţilor de deşeuri reciclate, dar nu una spectaculoasă", spune Mircea Ghitea (foto), şeful Direcţiei Tehnice din Primărie.

Cum oraşul trebuie să reducă anual cu 15% cantitatea de deşeuri depusă în haldă, Primăria vrea ca orădenii să strângă şi mai multe deşeuri reciclabile, aşa-numita fracţie uscată. Ca urmare, luna aceasta va demara împreună cu RER Ecologic Service şi cu Eco Bihor o amplă campanie de conştientizare privind colectarea selectivă.

"Dragă orădean"

În cadrul campaniei, primarul Ilie Bolojan va trimite scrisori tuturor locuitorilor oraşului. "Vrem să transmitem fiecărui orădean că aceste sarcini (n.r. de colectare selectivă) nu sunt doar ale conducerii Primăriei", explică Mircea Ghitea. Prima depeşă va fi expediată luna aceasta pentru a-i informa pe oameni ce înseamnă colectarea selectivă, arătându-se că hârtiile, PET-urile, sticlele şi metalele trebuie aruncate în recipientele destinate fracţiei uscate, adică în containerele cu capace galbene, în sacii galbeni ori în igluuri.

De asemenea, cetăţenii vor afla că RER Ecologic Service are trasee diferite şi foloseşte utilaje diferite pentru colectarea reciclabilelor, dar şi că în capacele containerelor destinate fracţiei uscate au fost decupate fante pentru ca în acestea să nu mai poată fi aruncaţi sacii cu deşeuri menajere. Totodată, se va explica faptul că recipientele din ţarcuri au balamalele spre exterior şi roţile blocate, ca să nu poată fi deschise, şi că în fiecare ţarc containerele pentru reciclabile sunt amplasate în partea stângă, pentru a fi mai rapid identificate.

Premii pentru "selectori"

Tot printr-o scrisoare, orădenii vor afla că felul în care aruncă deşeurile este monitorizat cu stricteţe. La fiecare colectare a fracţiei uscate, muncitorii RER Ecologic Service şi ai Eco Bihor notează cât anume din conţinutul unui container reprezintă reciclabile şi cât deşeuri menajere, aruncate în mod greşit laolaltă cu materialele ce pot fi revalorificate.

Rezultatele vor fi aduse la cunoştinţa orădenilor, pentru ca fiecare să ştie cât anume a reciclat. Cei care vor avea rezultate bune vor primi şi felicitări din partea primarului, iar cei care nu respectă regulile se vor alege cu noi îndemnuri de a le urma.

La finele celor 4 luni ale campaniei, 10 asociaţii de proprietari şi 30 de cetăţeni de la case vor fi premiaţi pentru atitudinea lor ecologică: cei de la blocuri vor primi sisteme cu interfon pentru închiderea ţarcurilor, iar cei de la case un recipient pentru a-şi face compost.

La plată!

Campania de informare se doreşte însă şi o avertizare, întrucât Primăria ia în calcul să-i pună la plată pe cei care nu respectă regulile colectării selective. "Cred că este necesar să putem încuraja şi sprijini cetăţenii, astfel încât cineva care face un minim efort şi colectează selectiv să nu plătească la fel ca aceia care nu respectă regulile", spune Ghitea.

Concret, municipalitatea intenţionează să suprataxeze asociaţiile şi cetăţenii care depun deşeuri menajere în containerele destinate fracţiei uscate. În consecinţă, potrivit şefului Direcţiei Tehnice, orădenii ar ajunge să plătească "de două-trei ori mai mult" dacă nu vor separa cele două tipuri de deşeuri.

Cum va fi aplicată, concret, suprataxarea, Primăria încă n-a stabilit. Dar un lucru e cert: pe viitor singurii care vor plăti mai puţin sunt cei care adună separat deşeurile reciclabile de cele menajere. Cam cum se întâmplă şi în Europa civilizată.


VOCEA STRĂZII
Ştiţi cum trebuie făcută colectarea selectivă a deşeurilor? Cum procedaţi dvs.?

Eu ştiu că flacoanele se pun separat, la plastic, iar hârtia la hârtie. Mai este şi o metodă prin care se separă deşeurile umede de cele uscate.
Kajtar Alpar, 22 ani, student

02_Ioana_Blaga_bihoreanul.jpgEu stau la casă, aşadar colectez deşeurile reciclabile separat de cele menajere, care sunt ridicate de RER în zile diferite. Eu pun şi hârtia separat.
Ioana Blaga (foto), 38 ani, redactor

Deşeurile se separă în două părţi: gunoiul umed, care se poate composta, şi flacoanele şi hârtiile, care se aruncă separat în containerul pentru reciclabile.
Iosif Varadi, 67 ani, pensionar

02_Florin_Cret_bihoreanul.jpgPun deşeurile menajere într-o pungă, iar PET-urile în alta. Ar fi bine dacă s-ar pune şi la blocuri containere colorate pentru reciclabile.
Mariana David, 49 ani, vânzătoare

Se separă plasticul de restul gunoaielor. Plasticul se degradează cel mai greu şi de aceea trebuie colectat separat de restul deşeurilor.
Florin Creţ (foto), 30 ani, muncitor

Deocamdată se separă resturile de hrană de cele reciclabile. Eu cred că ar trebui să fie şi la blocuri containere separate pentru sticlă, hârtie şi metal.
Lucia Ardelean, 25 ani, studentă