Sub deviza "Schimbând lumea puţin câte puţin", un tânăr bihorean a reuşit să impresioneze "minţile strălucite" de la compania lui Bill Gates.

Cristi Roşu avea deja la activ numeroase premii naţionale şi internaţionale cu invenţiile sale în domeniul roboticii. De data asta, însă, s-a reprofilat pe tehnologia web, creând, alături de doi prieteni, o platformă inedită. Şi a fost, din nou, un succes: ea le-a adus studenţilor locul doi la cea mai prestigioasă competiţie de acest gen din lume, Imagine Cup, organizată de gigantul Microsoft.

02 cristi rosu.jpgInventatorul

La nici 21 de ani, Cristi Roşu (foto), născut în Marghita, are un palmares impresionant. Şi nu e vorba de rezultate la olimpiade şcolare, deşi s-a remarcat şi la acestea. BIHOREANUL a mai relatat, în trecut, cum culegea premii cu invenţiile sale încă de pe când era elev de gimnaziu. Nu orice fel de invenţii, însă, căci Cristi s-a concentrat pe realizarea unor proiecte care să aibă o cât mai mare utilitate socială.

Întâi a realizat un mecanism cu ajutorul căruia stăpânii să îşi poată hrăni animalul de companie apelând telefonul de acasă. Un alt proiect, mai "serios", îl reprezintă aparatul care, odată montat pe autoturisme, previne accidentele rutiere, activând sistemul de frânare când detectează un obstacol ori o altă maşină. Invenţia i-a şi adus medalia de aur la Târgul Internaţional de Ştiinţe şi Tehnologie Intel ISEF 2010, care a avut loc în Sillicon Valley, dar şi un premiu special oferit de Paza de Coastă a SUA, semn că băiatul a reuşit să impresioneze.

Şi alte idei ale lui Cristi au fost apreciate. În 2011, pe când era anul I la Universitatea Tehnică din Cluj (Facultatea de Automatică şi Calculatoare, secţia Engleză), a inventat dispozitivul Haptic Device, menit să ajute persoanele surdo-mute, prin "traducerea" mişcărilor mâinilor în sunete. Tot anul trecut a mai primit, graţie performanţelor sale, premiul al doilea la categoria "Elevul anului" în cadrul Galei Premiilor în Educaţie, organizate de Fundaţia Dinu Patriciu.

Ajutor hi-tech

Chiar dacă prima lui pasiune a fost robotica, de când a devenit student la Calculatoare tânărul a început să "experimenteze" tot mai mult şi în acest domeniu. "Proiectele vechi nu le-am adus în stadiu de implementare, fiindcă aveam nevoie de mult timp şi bani pentru a le finaliza. În domeniul web este mai uşor", spune Cristi.
La începutul acestui an, împreună cu doi prieteni, Paul Sucală şi Gabriel Bondor, şi ei studenţi în Cluj, Cristi a pus la cale crearea unui site inedit, care să promoveze acţiunile caritabile dar să şi crească "apetitul" utilizatorilor pentru implicare. "Ideea este să facem ceva cu un rost. Sunt o grămadă de proiecte mişto, dar nu folosesc la nimic", zice studentul.

În timp ce "coceau" platforma, tinerii s-au gândit să o şi înscrie la Imagine Cup 2012, un renumit concurs internaţional de IT destinat studenţilor şi organizat de 10 ani încoace de compania Microsoft, cu scopul de a găsi talente în domeniu şi idei cu potenţial de afaceri. Cum la această ediţie tema a fost "Imaginaţi-vă o lume în care tehnologia ajută la rezolvarea celor mai grele probleme", proiectul românilor s-a pliat perfect.

Reţeaua de bunătate

Cei trei tineri s-au pus pe lucru în această primăvară, iar după trei luni s-a născut platforma Seedbit, cu motto-ul "Changing the world one bit at a time" (Schimbând lumea puţin câte puţin). "Scopul este realizarea unei punţi între companii, oameni de rând şi ONG-uri de tip social, de mediu, de sănătate şi altele. Oamenii care promovează o acţiune socială îşi pot găsi la noi pe site finanţatori", explică Cristi.

Cea mai importantă deosebire dintre acest site şi altele de gen e faptul că utilizatorii sunt cei care decid care dintre proiecte merită ajutate. Cum funcţionează? "Companiile au un buget anual de sponsorizări, pe care ni-l pot dona, asigurându-şi vizibilitate pe termen lung la noi pe site. Noi transformăm acei bani în "seeds" (seminţe) pe care le împărţim utilizatorilor", spune bihoreanul. Apoi, userii "plantează" aceste "seminţe" în proiectul care îi impresionează ori pe care îl consideră relevant.

Totul se desfăşoară "la vedere", după un algoritm democratic, interactiv şi atractiv, căci site-ul oferă vizibilitate mai mare celor mai activi useri, stimulându-le implicarea în proiecte, dându-le posibilitatea de a-şi crea propriile campanii, crescându-le popularitatea şi, implicit, "seminţele". Un fel de "perete al celebrităţii" care răsplăteşte, în final, implicarea socială...

În top

Studenţii s-au înscris la două din cele 10 categorii ale Imagine Cup 2012: Windows Azure Challenge (care presupune folosirea tehnologiei Windows Azure în proiect) şi la People's Choice Award, adică premiul de popularitate. "Iniţial la categoria Azure au fost aproximativ 400 de proiecte, care au fost jurizate online de reprezentanţi ai Microsoft. După mai multe etape, am intrat în primii 20, iar apoi în top 3".

Marea finală a competiţiei i-a dus în Sydney, Australia, unde, în perioada 6-12 iulie, s-au reunit peste 350 de studenţi din 75 de ţări. După mai multe zile de prezentare, un juriu format din 20 de experţi Microsoft şi oameni de afaceri au plasat proiectul echipei lui Cristi pe locul al doilea în categoria lui, premiul fiind în valoare de 4.000 de dolari.

La People's Choice Award, din peste 60 de videoclipuri înscrise, cel care prezenta proiectul Seedbit s-a clasat tot pe locul al doilea, după ce, cu 9 minute înainte de închiderea votării online, era pe primul loc. Chiar şi aşa, Cristi este mulţumit de rezultat. "Majoritatea studenţilor care ajung în această finală sunt în an terminal, noi suntem anul II", zice el. Altfel spus, mai au vreme să rupă gura "târgului"...

Şanse la dolarii Microsoft

Ambiţioşi ca nişte adevăraţi oameni de afaceri, tinerii nu vor ca site-ul să rămână doar un concept premiat, ci îl văd lansat pe piaţă. Şi aici, tot Microsoft îi poate ajuta. Asta pentru că toţi câştigătorii de la Imagine Cup 2012 se pot înscrie într-o competiţie de granturi, ale cărei rezultate vor fi anunţate la toamnă. "Specialiştii de acolo vor analiza care dintre idei au şanse să devină o afacere şi vor aloca 100.000 de dolari pentru cele care trec testul".

Între timp, Cristi şi cei doi prieteni căută şi alte metode de a-şi transforma proiectul în realitate. De altfel, au cumpărat două domenii pe internet (seedbit.ro şi theseedbit.com) şi contează pe deschiderea firmelor. "Avem deja doi parteneri care vor să ne ajute. Credem că putem lansa site-ul în toamnă", spune bihoreanul.

Datorită expunerii de la Imagine Cup, Cristi a şi fost contactat de unele firme din străinătate, cu care se află în tratative pentru eventuale colaborări. Dacă va primi o ofertă care să-i fie pe plac, o va accepta. Vrea, însă, să se asigure că proiectul Seedbit va fi "pe picioare". Apoi va gândi altul. Fiindcă, de mic, Cristi e un vizionar în mişcare...


RĂSFĂŢ ÎN AUSTRALIA
Cadouri de ultimă generaţie

Cristi spune că în ultimele luni şi-a concentrat toată energia în proiectul Seedbit, singura plăcere pe care şi-a făcut-o fiind achiziţionarea unei motociclete de oraş, o nouă pasiune. Efortul i-a fost răsplătit, însă, în excursia de 7 zile plătită de Microsoft în Sydney.

Participanţii au fost duşi să viziteze cele mai spectaculoase locuri din Sydney, au avut gratuitate la escaladarea celui mai înalt pod arcuit din lume, Harbour Bridge, au primit cadou câte un telefon Nokia Lumia 800 şi sunt pe listă pentru câte o tabletă cu programul Windows 8, când acesta va fi lansat. La concursul Imagine Cup 2012 au participat trei echipe din România (de la universităţile din Cluj, Timişoara şi Iaşi) şi un tânăr din Bucureşti, care a ocupat locul I la secţiunea IT Challenge. La echipe, însă, cea a clujenilor a fost singura premiată.