Într-o săptămână în care magistraţii Curţii de Apel Timişoara ar putea să decidă soarta Consiliului Judeţean Bihor, aşteptându-se joi o hotărâre privind legalitatea alegerii forului, vicepreşedintele Ioan Mang acuză, dar fără a prezenta dovezi, că judecătoarea Tribunalului Bihor care a dat dreptate liberalilor ar fi fost influenţată politic.

Acuzaţii fără dovezi

"Altfel este imposibil să dai o astfel de decizie, cu tot regretul vă spun", a declarat Ioan Mang, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul PSD Bihor. Întrebat cum anume s-a desfăşurat această influenţă, vicepreşedintele CJ Bihor a dat în schimb din umeri: "Nu ştiu".

Şeful PSD nu a prezentat niciun fel de dovezi ale acestei aşa-zise influenţe, însă a susţinut că hotărârea motivată a Tribunalului Bihor - pe care nu a prezentat-o jurnaliştilor - conţine, printre argumente, pasaje copiate din cererea de chemare în judecată făcută de PNL, dar nu şi cele ale reprezentanţilor PSD-UDMR-ALDE.

"Am discutat cu oameni din toată ţara, avocaţi, specialişti în drept, toţi sunt şocaţi de ce s-a întâmplat", a susţinut preşedintele PSD Bihor.

"Trăim în România..."

În aceeaşi conferinţă, Ioan Mang a înşirat argumentele pe care el, preşedintele Pasztor Sandor şi vicele Traian Bodea le-au invocat în recursul făcut asupra hotărârii Tribunalului Bihor. În esenţă, aceştia au arătat că secretul votului a fost asigurat, dar consilierii PNL "au făcut o ţigănie ca să reclame apoi că asta nu-i şedinţă, e ţigănie".

De asemenea, a spus Mang, alegerea conducerii CJ Bihor s-a făcut printr-o procedură similară tuturor judeţelor din ţară. Totodată, a spus Mang, comisia de validare a mandatelor, despre care liberalii susţin că a avut doi membri, a fost formată din 3 membri, cum prevede legea, dar unul dintre ei, reprezentantul PNL, a ales să plece. "Nu înseamnă că dacă unul pleacă, nu se mai ia nicio decizie. Se poate ajunge la situaţia în care, la orice punct care nu ne convine, omul nostru pleacă şi se anulează hotărârea, ceea ce contravine oricărui principiu democratic", a mai spus Mang.

În acest context, PSD-istul s-a arătat încrezător în magistraţii din Timişoara. "Eu îmi exprim convingerea, mai mult decât speranţa, că vor fi imparţiali şi nu vor fi influenţaţi de niciun fel de factor local", a spus Mang, continuând: "Nu văd cum am putea să pierdem acest proces. Dar, sigur, trăim în România, nimic nu e imposibil".

Convingătoare şi argumentată

Liderul PSD nu a explicat însă de ce a aşteptat luni de zile şi a decis să prezinte argumentele din proces cu doar două zile înainte de posibila pronunţare. Până marţi, niciodată liderii CJ nu au discutat considerentele sentinţei în public, de unde bănuiala că ieşirea lui Mang nu este, de fapt, decât un semnal dat judecătorilor timişoreni, o încercare de influenţare a deciziei.

De altfel, în luna aprilie, BIHOREANUL a prezentat pe larg motivarea sentinţei respective, publicând-o integral, concluzia ziarului fiind aceea că decizia este "convingătoare şi serios argumentată". Ea poate fi consultată de oricine AICI.

Altă judecată...

Pe de altă parte, tot marţi, Ioan Mang a vorbit despre şedinţa convocată miercuri de la ora 12 la Consiliul Judeţean Bihor, când primul punct pe ordinea de zi va fi validarea mandatului de consilier judeţean pentru PSD-istul Szatmari Adrian. După cum se ştie, mandatul era propus spre validare săptămâna trecută, dar consilierii PNL au lipsit de la şedinţă.

Mang a arătat că liberalii nu au niciun motiv să nu valideze mandatul lui Szatmari. Dacă însă mandatul PSD-istului nu va fi validat, se va ajunge la judecată, a spus Mang, căci Szatmari îi va da în judecată pe consilierii liberali.

Liderul PSD Bihor a mai spus că nu îşi doreşte alegeri anticipate. "Nimeni nu-şi doreşte să nu se facă nimic în Bihor luni de zile", a mai spus Mang.

Citeşte şi: Pedepsiţi pentru "ţigănie": De ce au fost declarate nelegale şi trebuie reluate alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean?