Mesaje de atenţionare venite de la cele mai înalte persoane în stat. Preşedintele Klaus Iohannis a calificat, miercuri, drept "îngrijorătoare" situaţia îmbolnăvirilor cu coronavirus, anunţând că, dacă evoluţia se înrăutăţeşte, "putem reveni la măsuri mai restrictive". La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va lua "orice măsură care se impune", pentru a proteja sănătatea românilor, fiindcă "virusul nu iartă pe nimeni, nici pe aceia care nu cred în existenţa lui".

După ce miercuri s-a raportat un număr record de noi cazuri diagnosticate (555 în 24 de ore), Iohannis a declarat că, este o zi "tristă", iar "vina este partajată între cetăţeni şi autorităţi".

Pe scurt, preşedintele a mai cerut Parlamentului să dezbată în regim de urgenţă legea care clarifică carantina şi izolarea în România. De asemenea, Iohannis a mai arătat  că, momentan, sistemul sanitar face faţă, dar ne apropiem periculos de mult de limita superioară a capacităţii ATI şi trebuie să avem foarte multă grijă, el făcând apel către români să respecte regulile.

"Noi avem cel mai important instrument să ne protejăm - conştiinţa noastră", a declarat Klaus Iohannis.

"Aruncarea vinei dintr-o curte în alta nu ajută pe nimeni. Ceea ce se impune acum este accelerarea procedurilor parlamentare ca să avem o lege în vigoare. Nu şi-au imaginat probabil parlamentarii în nicio sesiune că o să ajungem într-o situaţie atât de gravă. Legislaţia în vigoare pe care am găsit-o este slabă, aşa a fost gândită. N-are rost să încercăm să căutăm cine a făcut-o slabă. Rolul nostru este să găsim soluţii pentru a face o legislaţie modernă, eficientă, aplicabilă şi constituţională", a mai declarat președintele.

Vezi mai jos declarațiile integral

Premierul Ludovic Orban a spus şi el că principala cauză a creşterii fără precedent a numărului de infecţii cu coronavirus raportate într-o zi este nerespectarea regulilor de protecţie sanitară.

Prim-ministrul a arătat că suntem într-un moment de cumpănă, existând riscul unei creşteri în continuare a numărului de îmbolnăviri, şi că are încredere că Parlamentul va înţelege situaţia şi va adopta legea care să permită autorităţilor să instituie izolarea, carantina şi spitalizarea celor infectaţi.

El a făcut apel către români să respecte regulile de protecţie, afirmând că, dacă va fi necesar, vor fi impuse noi restricţii.

"Cauza principală a creşterii numărului de cazuri este nerespectarea regulilor de protecţie sanitară. (...) Nu ne dorim să luăm nicio măsură care să afecteze viaţa românilor. (..) Spun clar că, dacă va fi nevoie, vom lua orice măsură care se va impune pentru că punem pe primul plan sănătatea românilor", a spus Ludovic Orban.

Mai jos, declarațiile complete ale premierului