Bihorul a avut un an bun pe piaţa muncii, numărul şomerilor scăzând drastic. Într-o conferinţă de presă în care a făcut un scurt bilanţ al anului ce se încheie, directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, Daciana Nica, a anunţat joi că rata şomajului a scăzut de la 5,8%, cât era în noiembrie 2010, la 4,08%, în 2011.

Astfel, dacă anul trecut în aceeaşi perioadă numărul şomerilor care primeau indemnizaţii era de 8.220, anul acesta au coborât la 1.886. "Diferenţa este foarte mare şi sunt mai multe motive. Unul e faptul că disponibilizările colective au fost mult mai puţine, iar pe de altă parte a crescut foarte mult ocuparea forţei de muncă", a declarat Daciana Nica.

Directoarea a punctat că acest fapt nu înseamnă neapărat că recesiunea a devenit mai blândă în Bihor. Unii şomeri nu mai figurează în evidenţe din simplul fapt că au depăşit perioada în care puteau să stea în şomaj, dar nu e sigur că au şi un loc de muncă.

Nica a mai spus că, din rândul absolvenţilor de studii superioare, în 2011 cei mai căutaţi pe piaţa muncii au fost inginerii din toate domeniile de activitate, la polul opus aflându-se economiştii, respectiv juriştii.

"În ce priveşte disponibilizările, dacă în 2010 au existat notificări de disponibilizări de la 36 de angajatori, pentru 2.214 persoane, în anul 2011 comunicările au venit din partea a 24 de angajatori, pentru 1.400 de persoane. Până la ora actuală, din cei 1.400de disponibilizaţi, 1.110 şi-au depus documentele pentru a beneficia de indemnizaţiile de şomaj", a explicat ea.

"Bihorul şi-a făcut treaba foarte bine anul acesta", a concluzionat directoarea, argumentând că şi cu programul de ocupare a forţei de muncă judeţul nostru stă bine. Deşi iniţial AJOFM îşi planificase să încadreze în muncă 8.500 de persoane, în final numărul acestora a crescut la 9.846.

Pe de altă parte, şefa AJOFM a mai afirmat şi că pentru luna aceasta, în urma disponibilizărilor, 461 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă, iar în ianuarie, alţi 93 vor păţi la fel. Între cei care fac reduceri se numără şi Administraţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care a anunţat disponibilizarea unei părţi a personalului din Bihor, în urma reorganizării.