"Din datele pe care le avem, se pot trage concluzii destul de optimiste", a anunţat şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Doru Drăghici, referindu-se la statisticile de pe primul trimestru din 2013.

"Pentru prima oară după doi ani, în luna martie, numărul persoanelor din evidenţe a scăzut sub 11.000, la 10.843, avem cu 443 de persoane mai puţine decât în februarie, ceea ce a condus şi la scăderea ratei şomajului. Pentru prima oară după câţiva ani, rata şomajului a ajuns sub 4%, la 3,95%", a spus Drăghici.

Potrivit acestuia, unul dintre principalele motive ale scăderii numărului de şomeri sunt angajările care, anul acesta s-au făcut masiv, încă din luna ianuarie.

Totuşi, perspectivele nu sunt încă roze. În perioada următoare, mulţi bihoreni îşi vor pierde locurile de muncă, după ce 3 societăţi comerciale au făcut notificări de concedieri colective.

"SC Hiperion Ştei ne-a anunţat că va concedia 62 de persoane până la sfârşitul lunii aprilie, practic, este vorba de suspendarea activităţii întregii societăţi. Până la sfârşitul lunii mai a anunţat intenţia de a concedia 155 de persoane (8 de la punctul de lucru de la Salonta, 56 de la Marghita şi 91 din Oradea) SC Yellow Stone Company, o firmă cu acţionariat spaniol cu activitate cu în domeniul încălţămintelor, care nu au mai avut astfel de probleme. O altă notificare am primit-o de la Unicomf SA Beiuş, având ca domeniu de activitate confecţii textile şi îmbrăcăminte, care în lunile iunie-iulie a anunţat disponibilizarea întregului personal de producţie, adică 57 de persoane din cele 63 în total", a spus Drăghici.