Senatorul PDL Iulian Urban a scris miercuri pe blog că nu Anders Behring Breivik a comis atentatul din Norvegia, ci actualii lideri ai UE care "au băgat europenilor pe gât multiculturalismul" şi nu s-au opus "colonizării musulmane", generând în schimb gesturi criminale precum cel al scandinavului.

Într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv, Urban a spus că cei care au susţinut că prin postarea sa el îl apără pe atentatorul norvegian pentru faptele sale nu au înţeles nimic din postarea sa pe blog. Urban a explicat că a vrut să atragă atenţia asupra faptului că măsurile luate de guverne împotriva imigranţilor şi discursurile extremiste ale unor politicieni au bulversat populaţia învăţată până acum să fie tolerantă cu diversitatea.

Reacţiile la declaraţiile lui Urban nu au întârziat să apară. Chiar şi din partea colegilor de partid. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, spune că declaraţiile senatorului Iulian Urban despre colonizarea Europei de către musulmani nu reprezintă poziţia partidului, iar parlamentarul va trebui să spună dacă mai aderă sau nu la valorile democrat-liberale.

"Declaraţiile excentrice ale domnului Urban sunt strict personale şi nu au nici o legătură cu partidul (...) Sunt afirmaţii în textul domnului Urban care se pretează şi unor interpretări periculoase şi tocmai de aceea vorbim cu domnia sa şi vrem să vedem cum evoluează situaţia în următoarele ore, iar partidul va reacţiona dacă simte că domnul Urban dacă s-a desprins de setul nostru de valori", a afirmat, Sever Voinescu, potrivit Realitatea.

Europarlamentarii PSD au cerut, de altfel, PDL-ului să explice dacă acele afirmaţii exprimă poziţia partidului, considerându-le "iresponsabile şi cu puternice valenţe fascistoide". "Prin astfel de manifestări, PDL se apropie de extrema dreaptă, mai ales în contextul în care nu este este pentru prima dată când membri ai PDL exprimă opinii cu caracter fascist sau xenofob!", subliniază europarlamentarii PSD într-un comunicat de presă.