Senatul Universităţii din Oradea este în dilemă: nu ştie dacă îi păstrează ca membri pe doi studenţi care au absolvit programele de licenţă în cadrul cărora au fost aleşi senatori, dar s-au înscris la noi specializări de licenţă.

Student, absolvent, student

Unul dintre cei doi tineri este chiar preşedintele studenţilor senatori, Ionuţ Boldan, care a absolvit specializarea de licenţă Management a Facultăţii de Ştiinţe Economice în septembrie, când a susţinut examenul de licenţă. Totodată, la admiterea din vară, Boldan s-a înscris la specializarea Afaceri internaţionale (în limba engleză) de la aceeaşi facultate, păstrându-şi astfel statutul de student la licenţă.

"Am terminat un program de licenţă, dar mai urmez un alt program de licenţă şi unul de masterat. Conform Cartei Universităţii, pot fi în continuare membru în Senat, pentru că durata mandatului pentru un student este până la finalizarea studiilor ciclului în care este ales, în cazul meu de licenţă", a declarat Boldan, marţi, pentru BIHOREANUL. Drept urmare, el consideră că este îndreptăţit să-şi prelungească automat statutul de student senator, fără a mai trece prin vreun proces de alegeri.

Tânărul a mai spus că a discutat cu mai multe persoane din Universitate pe această temă, primind aceleaşi garanţii că are dreptul să fie senator în continuare. Cu cine anume, n-a dorit să dezvăluie.

Interesant este că acelaşi Boldan a fost scos, în septembrie, din Consiliul Facultăţii de Ştiinţe Economice, unde era membru, tocmai pe motiv că a absolvit facultatea. Luna aceasta, a redevenit membru în acest for, după ce a participat la alegeri anume organizate.

În aceeaşi situaţie ca şi Boldan este şi studenta reprezentantă a Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Florina Bocoi, care a absolvit în vară specializarea "Relaţii Internaţionale şi Studii Europene", dar a devenit şi boboacă la "Studii de securitate", în aceeaşi facultate. La fel ca şi liderul studenţilor, aceasta se consideră student senator, participând şi votând la şedinţele de Senat.

Situaţie incertă

BIHOREANUL a aflat că prezenţa în Senat a studenţilor care au absolvit specializarea pe care o urmau când au fost aleşi de colegii lor ca reprezentanţi a fost contestată atât în şedinţa de luni, cât şi în cea din 29 septembrie. Fostul cancelar al Senatului, Vasile Aurel Căuş, a ridicat problema legitimităţii acestor studenţi, susţinând că mandatele lor s-au încheiat odată cu susţinerea examenelor de licenţă şi invocând Legea Educaţiei, care la articolul 142 arată că un student are această calitate de la înmatriculare şi până la susţinerea examenului de finalizare a studiilor sau exmatriculare.

Preşedintele Senatului, Sorin Curilă, nu este convins însă că cei doi studenţi ar trebui să iasă din for, pentru că, spune el, nu a fost informat de facultăţi dacă tinerii au absolvit sau nu ori ce statut au.

"Pe data de 3 octombrie, am transmis o adresă către toate facultăţile, cerându-le să ne comunice dacă au reprezentanţii studenţi care şi-au pierdut statutul de student. Deocamdată am primit doar trei răspunsuri", a declarat Curilă, marţi, pentru BIHOREANUL. Unul dintre răspunsuri este chiar de la Facultatea de Istorie, care o consideră pe studenta Florina Bocoi senatoare, tocmai pentru că este studentă în continuare. Dacă a fost senatoare şi la şedinţa din 29 septembrie, când anul universitar 2016-2017 nu începuse, facultatea nu mai spune.

În schimb, Facultatea de Ştiinţe Economice, pe ai cărei studenţi îi reprezintă Boldan, nu i-a transmis lui Curilă niciun răspuns. "Mai aştept până la termenul de 30 de zile de la transmiterea solicitării. Săptămâna aceasta vom şti exact care este situaţia studenţilor", a precizat Curilă.

Întrebat ce va face dacă va concluziona că cei doi studenţi nu mai trebuiau să facă parte din Senat, dar totuşi au participat şi au votat la ultimele două şedinţe, Curilă a spus doar că votul celor doi nu a influenţat deciziile forului, toate hotărârile luându-se cu o diferenţă mai mare între voturile pentru şi cele împotrivă sau abţineri.