Senatorii Universităţii din Oradea au analizat raportul anual al rectorului Constantin Bungău privind starea instituţiei şi nu sunt prea mulţumiţi.

În şedinţa pe care au avut-o miercuri, senatorii au avizat propriile lor rapoarte de analiză la documentul realizat de Bungău, pe care le vor face publice pe site-ul instituţiei. În aceste analize, senatorii fac o serie de recomandări pe care le consideră vitale pentru Universitate.

Printre altele, ei cer ca Bungău şi prorectorii săi să facă o "analiză reală, concretă a programelor de studii deficitare în urma căreia să se propună spre lichidare programele de studii care nu îndeplinesc criteriile de calitate şi un minim al eficienţei". Altfel spus, să elimine din oferta Universităţii specializările care nu au trecere printre studenţi.

De asemenea, senatorii îi cer rectorului să restructureze structurile autofinanţate ale instituţiei, precum baza didactică Gaudeamus ori Staţiunea pomicolă.

Din raportul lui Bungău, senatorii au mai constatat şi că anul trecut universitarii orădeni au scris mai puţine articole ştiinţifice ori proiecte de cercetare. "Având în vedere o scădere a activităţii de cercetare la nivelul UO, reflectată atât prin scăderea numărului de proiecte câştigate, dar şi prin scăderea numărului de publicaţii, se impune luarea unor măsuri pentru ca toate cadrele didactice titulare a UO să contribuie la creşterea vizibilităţii UO prin publicarea rezultatelor cercetării în reviste de prestigiu", se arată în recomandarea Senatului universitar.

Acelaşi for îi mai reproşează rectorului Constantin Bungău că nu a achiziţionat un soft anti-plagiat, Comisia de Etică recomandându-le universitarilor să folosească un program gratuit şi, potrivit senatorilor, "obscur". "Considerăm că utilizarea unui soft neprofesionist poate expune Universitatea şi personalul didactic unor riscuri reputaţionale şi pecuniare considerabile, care nu pot fi ignorate sub motivaţia "preţului", preferându-se programe gratuite, dar obscure", arată senatorii.

Ce efect vor avea recomandările Senatului, însă, nu se ştie. "Noi le facem publice, ca anexe la hotărârea de Senat. Dacă se va ţine cont de ele rămâne de văzut", a precizat preşedintele Senatului, Sorin Curilă, joi, pentru BIHOREANUL.

Raportul rectorului Bungău pentru anul 2016 poate fi de asemenea consultat pe site-ul Universităţii, toţi rectorii de universităţi publice din România fiind obligaţi să facă o astfel de dare de seamă anual. 

Citeşte pe această temă şi articolul: Rectorul Constantin Bungău, nemulţumit de activitatea din anul trecut a Universităţii din Oradea: „Nu am avut realizări spectaculoase”