Trimis în judecată de procurorii DNA, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, s-ar putea alege cu contractul de muncă suspendat.

Senatorii instituţiei vor dezbate joi dacă aplică sau nu prevederea din Codul muncii care spune că angajatorul poate suspenda contractul de muncă al unui angajat trimis în judecată. Potrivit articolului 52, alin. 1, litera b din Codul muncii, contractul de muncă individual poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în cazul în care angajatul "a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii".

"Noi trebuie să punem în discuţie această prevedere, la nivelul Senatului, structură pe care Ministerul Educaţiei o consideră angajator. Am transmis această prevedere senatorilor şi membrilor Consiliului de Administraţie, să analizeze cu responsabilitate situaţia", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă. 

În vară, când rectorul Bungău era în arest la domiciliu, senatorii au decis să-i propună ministrului Educaţiei de la acea vreme, Adrian Curaj, suspendarea din funcţie a rectorului. Cum însă Bungău era concomitent în concediu de odihnă, iar ulterior a fost eliberat din arest la domiciliu şi trecut sub control judiciar, astfel că s-a întors în Universitate, suspendarea nu a mai fost aplicată.

Pe de altă parte, rectorul Constantin Bungău s-a ferit să facă prea multe precizări despre posibila suspendare a contractului său de muncă. "Codul muncii spune că angajatorul poate să suspende contractul de muncă, în situaţia în care un salariat a fost trimis în judecată. Au considerat că singura structură care poate să decidă ar fi Senatul. Este o procedură internă care trebuie parcursă", a declarat, marţi, Bungău pentru BIHOREANUL.

Rămâne de văzut însă dacă senatorii vor vota pentru suspendarea contractului de muncă al lui Bungău, iar dacă da, în ce măsură acest lucru va duce şi la suspendarea lui din funcţia de rector. Până acum, în alte centre universitare, suspendarea unui rector din funcţie s-a făcut doar prin Ordin de Ministru, un exemplu fiind chiar al ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, rector suspendat al Universităţii Bucureşti.

După cum se ştie, rectorul Constantin Bungău a fost trimis în judecată, în luna august, alături de fosta decană Floare Chipea, de psihologul Camelia Dindelegan şi de soţul acesteia din urmă, preotul Marin Dindelegan, toţi fiind acuzaţi de procurorii DNA de fapte de corupţie făcute pentru ca psihologul să promoveze ca profesor universitar.