Senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea cere Guvernului să investească în copiii României. Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri, parlamentarul a depus la Senat, pe 1 aprilie, o propunere pentru modificarea Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

Mai precis, Bodea cere ca, în loc să scadă la 42 de lei odată ce copilul împlineşte vârsta de doi ani, alocaţia lunară a minorilor să fie fixă, de 200 de lei, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Propunerea lui este susţinută de 31 de senatori liberali, inclusiv Crin Antonescu.

Ca argumente, Bodea arată că scăderea alocaţiei după vârsta de 2 ani a copiilor este discriminatorie, mai cu seamă că necesităţile unui copil şi cheltuielile părinţilor cresc odată cu vârsta minorului. "Dar poate că legislatorul s-a gândit că un copil de 2 ani poate să meargă la muncă şi să îşi câştige banii de trai singur", arată parlamentarul bihorean.

Mai mult, susţine Bodea, alocaţia copiilor nu a fost actualizată din 2009, nu este corelată cu inflaţia, cu puterea de cumpărare, cu coşul zilnic şi, mai ales, cu necesităţile de hrană, întreţinere şi studii, ale uni copil "Actualizăm anual pensii şi salarii, dar tratăm copiii ca pe un cetăţean de mâna a doua", mai spune senatorul liberal.

În timp ce alocaţia unui copil cu vârste între 2 şi 18 ani din România este sub 10 euro şi este universală, indiferent de numărul de copii din familie ori de alte condiţii familiale (mame singure, copii cu handicap), Bodea arată că în Uniunea Europeană media sumei destinate cheltuielilor cu minorii depăşeşte 100 euro, ba chiar în multe dintre statele europene cuantumul alocaţiei creşte începând de la al doilea sau al treilea copil. De exemplu, Germania alocă 184 euro pentru primii doi copii, apoi 190 euro şi 215 euro. În Irlanda, alocaţia primului copil este de 148 de euro, în Danemarca 145 de euro, în Franţa 120 de euro şi în Marea Britanie 105 euro.

În expunerea de motive a proiectului, Bodea face şi alte comparaţii, raportate exclusiv la România. De exemplu, suma alocată lunar pentru un deţinut este de 2.500 de lei, pentru un refugiat 540 de lei, iar pentru un câine maidanez 300 de lei. "Este adevărat, deţinuţii pot da statul român în judecată şi îşi pot cere drepturile. Asociaţiile pentru protecţia animalelor, la fel. Părinţii români, însă, n-au ajuns până la CEDO pentru dreptul de a-şi creşte decent copiii în România", mai arată senatorul.