"Impulsionat de demersul senatorului Florian Bodog, Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri (n.r. - luni, 1 aprilie) câteva măsuri prin care încearcă să pună ordine în sistem şi să vină în ajutorul pacienţilor", a anunţat marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean şi fost secretar de stat în Minister, acum parlamentar PSD.

Bodog aminteşte că, printr-un ordin al ministrului Eugen Nicolăescu, s-a decis ca până la sfârşitul anului să se suspende activităţile de export paralel pentru medicamentele oncologice monitorizate.

"Practic, acest export paralel este una dintre cauzele principale ale crizei medicamentelor oncologice", afirmă senatorul Bodog, referindu-se la faptul că unele farmacii primesc asemenea medicamente pentru tratarea bolilor oncologice, dar nu le comercializează pentru cetăţenii români, ci le revând în străinătate.

De asemenea, spune Bodog, s-a dispus monitorizarea zilnică a consumului stocurilor de medicamente existente la nivelul spitalelor, iar compania naţională Unifarm a demarat proceduri de achiziţie în regim de urgenţă pentru cumpărarea de produse deficitare.

Deşi există o perioadă de minim 6 luni în care producătorul poate pune la dispoziţie aceste produse, s-a reuşit scurtarea acestor termene la o serie de medicamente vitale. De asemenea, prin viitorul contract cadru şi Hotărârea de Guvern privind programele naţionale de sănătate, Ministerul intenţionează ca toate medicamentele care au preţul cel mai mic şi pentru care pacientul nu plăteşte nimic să fie asigurate în procent de minim 50% din necesarul pieţei de către producător.

În încheierea comunicatului, Florian Bodog "îşi exprimă satisfacţia faţă de reacţia promptă a Ministerului Sănătăţii şi îşi exprimă speranţa că în cursul acestui an problema citostaticelor va fi soluţionată", şi totodată "îi asigură pe toţi cei afectaţi de această problemă că va rămâne activ în monitorizarea atentă a situaţiei şi, ori de câte ori va fi nevoie, va întreprinde şi alte demersuri în interesul pacienţilor şi a rudelor acestora".