Senatorul Cristian Bodea, acum vicepreşedinte al Partidului Ecologist Român, cere modificarea Codului Silvic, penru a pune capăt fenomenului dispariţiei arborilor din pădurile româneşti.

 "Avem miniştri lipsiţi de profesionalism, primari corupţi, poliţişti şi pădurari mână-n mână cu hoţii, inspectori numiţi în funcţie de unii care se fac vino­vaţi de cele mai mari ilegalităţi posibile.  Peste toate acestea, avem şi o legislaţie concepută prost, care a permis ca ţara noastră să ocupe locul 10 în Europa în ceea ce priveşte suprafaţa de pădure raportată la numărul de locuitori. Realitatea la zi arată cam aşa: România are în prezent, conform Inventarului Forestier Naţional (IFN), doar 29,55% suprafaţă împădurită din suprafaţa totală şi se situează sub media europeană de 32,4% şi mult sub acoperirea optimă necesară condiţiilor specifice hidrogeomorfologice locale, care este de 40%", arată senatorul într-un comunicat intitulat "Nu putem noi fura cât putem noi planta".

Fostul liberal îşi motivează demersul prin faptul că Raportul Greenpeace România din toamna anului 2015 arăta că România "pierde 3 hectare de pădure pe oră din cauza tăierilor ilegale de arbori", numai în anii 2013-2014 fiind tăiaţi ilegal peste 1 milion de metri cubi. Subliniind importanţa pădurilor inclusiv în menţinerea calităţii solului, respectiv în schimbările climatice şi în sănătatea oamenilor, Bodea afirmă că trebuie luate măsuri imediate.

"Este motivul pentru care am decis să depun în Parlament un proiect de modificare a Codului Silvic, prin care se dispune ca suprafaţa împădurită a României să fie obligatoriu de minim 40%; suprafaţa împădurită a zonelor de câmpie să fie obligatoriu de minim 15% (5% acum); suprafaţa împădurită să crească anual cu minim 3%, până la atingerea cotelor obligatorii. Creşterea suprafeţei împădurite de la câmpie s-ar materializa în perdele forestiere care vor înghiţi gazele, vor stabiliza praful şi vor opri deşertificarea", arată Bodea.

De altfel, senatorul afirmă că statul are datoria să oprească tăierile ilegale de păduri, dar şi să planteze noi arbori, crescând suprafaţa împădurită, fondurile necesare urmând să provină din exploatarea lemnului.

"Anual se taie cam 18 milioane metri cubi de lemn, care cu un preţ mediu de 150 lei/mc, ne arată încasări de 2,7 miliarde lei, în condiţiile în care bugetul de cheltuieli alocat ROMSILVA este de 18,7 milioane lei. Un motiv în plus să lupt în Parlament pentru ca această modificare a Codului Silvic să fie adoptată", conchide Bodea.