Analizând programul candidatului PSD la preşedinţia României, am sesizat imediat contradicţiile dureroase dintre faptele lui Victor Viorel Ponta ca premier şi promisiunile lui ca "viitor" preşedinte. Nici nu-i de mirare, atâta vreme cât până şi deputatul Ponta a avut mari dificultăţi de a convieţui cu premierul Ponta.

Dacă ascensiunea deputatului Ponta la rangul de premier a reprezentat o gaură neagră în politica - şi economia! - românească, aspiraţia premierului Ponta de a deveni preşedinte poate deveni un adevărat dezastru. Nu a fost suficient că, în calitate de deputat, nu a făcut mare lucru, activitatea sa parlamentară în actuala legislatură rezumându-se la numai 21 de luări de cuvânt şi 4 propuneri legislative iniţiate, dar odată desemnat premier, Victor Viorel Ponta nu a reuşit să-şi respecte promisiunile.

În programul său "prezidenţial", Victor Viorel Ponta susţine că ultimii zece ani nu au adus nimic bun pentru români şi că sărăcia a fost cea mai mare nedreptate din această perioadă. Îi reamintesc că, timp de mai bine de trei ani din ultimii zece, el însuşi a fost parte la vârf în conducerea ţării, deţinând timp de un an portofoliul de ministru şi de doi ani şi jumătate mandatrul de premier. De altfel, după doi ani şi jumătate de la preluarea guvernării, "realizările" sale vorbesc de la sine:

România se confruntă cu o rată a sărăciei în creştere. Această tristă realitate este confirmată de datele oficiale ale Eurostat şi este generată, în special, de introducerea celor 36 de noi taxe, fără nicio analiză de impact, care au dus la creşterea preţurilor sărăcind şi mai tare românii.

Agricultorii au fost impozitatţi suplimentar cu 16% pe veniturile obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor, din cultura plantelor şi din valorificarea produselor agricole. Mai mult, din subvenţiile de la stat pentru fermieri, 16% ajung tot în buzunarul guvernului, iar pe veniturile din arendă, agricultorii sunt obligaţi să plătească CAS-ul de 5,5 puncte procentuale.

Rata şomajului în rândul tinerilor până în 25 de ani a crescut sub guvernarea Ponta, conform datelor Eurostat, de la 22,6% în 2012, la 23,7% în anul 2013, în timp ce milionul de locuri de muncă promis românilor a rămas doar pe afişele electorale ale ultimei campanii.

Şi cum o nenorocire nu vine niciodată singură, premierul Ponta a impus tăierea investiţiilor publice cu 20% în primele 8 luni ale anului curent, ceea ce a generat pierderea a 20 de mii de locuri de muncă. Cine i-a dat dreptul să pună în pericol investiţiile şi crearea de locuri de muncă?

Românii trebuie să afle că deturnarea banilor de la investiţii către destinaţii imprecise sau neprioritare nu a avut decât un scop electoral, prin accelerarea traseismului către PSD.

Premierul Ponta şi-a permis să se joace de-a desenatul autostrăzilor pe hartă. În anul 2014 nu a fost finalizat nici măcar un kilometru de autostradă. Decizia de a nu mai construi autostrăzi developează eşecul guvernării Ponta şi anunţă o puternică comprimare a economiei româneşti.

Nu mai este un secret pentru nimeni, România se află deja în recesiune tehnică. În primul trimestru din anul 2014, economia a scăzut cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, iar în trimestrul al doilea a scăzut cu 1% faţă de primul trimestru din 2014. Este cea mai mare scădere economică dintre toate statele membre UE, confirmată de Eurostat.

De la începutul anului 2014, până în prezent, s-au închis 75 de mii de firme private şi au intrat în insolvenţă alte 18 mii de companii, printre care şi Oltchim sau Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.

Guvernul a adoptat a doua rectificare bugetară negativă pe 2014, la două luni de la cea precedentă, care a coincis, deloc întâmplător, cu prima lansare electorală a lui Victor Ponta în cursa prezidenţială.

Deşi România are cea mai scăzută rată de absorbţie din Uniunea Europeană a fondurilor structurale alocate în perioada 2007- 2013, Guvernul Ponta a decis să diminueze cu 25% bugetul pentru proiectele cu finanţare europeană.

Decizia de a tăia din fondurile alocate proiectelor europene este o probă de inconştienţă din partea reprezentanţilor guvernului. Este o nouă dovadă de management defectuos al unui guvern incompetent şi incapabil să gestioneze resursele financiare şi banii publici.

Cu un program de ţară lipsit de consistenţă, PSD ştie că Victor Ponta nu poate câştiga alegerile prezidenţiale prin propriile puteri şi atunci încearcă, prin orice mijloace, să fraudeze scrutinul din această toamnă. Aflat în contradicţie permanentă cu el însuşi, Vicor Viorel Ponta promite mult şi face puţin, ratând problemele reale şi soluţia cheie pentru creşterea competitivităţii în România: educaţia. Alternativa la vorba multă şi goală este lucrul bine făcut, accentul pe educaţie şi respectul pentru muncă şi investiţii, pentru fapte, adică omul Klaus Iohannis, pe care, alături de milioane de români, îl voi susţine şi vota ca Preşedinte al României.

Senator GĂVRILĂ GHILEA

(Advertorial)