Senatorul PNL Gavrilă Ghilea i-a cerut, luni, în plenul Camerei Superioare a Parlamentului, explicaţii preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Ştefan Diaconu, cu privire la relocarea activităţii de administrare a 390 de contribuabili mijlocii bihoreni de la Oradea la Cluj Napoca în urma ordinului 3649/2015 al ANAF.

În argumentaţia sa, Ghilea s-a referit la materiale apărute în presa din Oradea, care a criticat măsura, arătând că aplicarea acesteia va genera desfiinţarea mai multor posturi la nivelul instituţiei, dar şi o scădere semnificativă, cu circa o treime, a veniturilor colectate lunar, care până acum depăşeau frecvent 200 milioane lei şi situau judeţul Bihor printre primele din ţară la realizarea acestui indicator.

BIHOREANUL a prezentat situaţia pe prima pagină a celei mai recente ediţii, apărute luni la chioşcuri, arătând că 390 din cele mai prospere firme bihorene vor trebui să-şi trimită actele la Cluj, de la simplele bilanţuri contabile până la cererile pentru certificate fiscale. În acelaşi material sunt arătate efectele acestei schimbări asupra încasărilor la buget înregistrate în Biihor, care vor scădea cu mai bine de o treime, suma de circa 220 milioane lei pe lună urmând să se diminueze cu circa 70-80 milioane lei lunar.

"Nu în ultimul rând, cei mai nemulţumiţi de efectele Ordinului ANAF nr. 3649/2015 sunt agenţii economici încadraţi la categoria contribuabililor mijlocii, care vor trebui să suporte cheltuieli de transport mai mari, fiind nevoiţi să se deplaseze ori de câte ori va fi nevoie la sediul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj pentru depunerea situaţiilor financiare, obţinerea certificatelor de atestare fiscală, a reeşalonărilor de plăţi, dar şi pentru rezolvarea oricăror alte probleme birocratice specifice sferei de competenţă a acestei instituţii", a spus, în interpelarea sa, co-preşedintele PNL Bihor.

Ghilea i-a cerut preşedintelui ANAF să evalueze dacă beneficiile pe care această măsură le va genera în sistemul de administrare a contribuabililor mijlocii nu riscă să fie mult mai mici decât costurile reale ale implementării acestuia.

Aflaţi care sunt firmele "exilate" din Oradea în articolul "Clujul ne ia banii!", care a apărut luni în BIHOREANUL tipărit şi va putea fi citit, miercuri, şi pe www.ebihoreanul.ro.