Senatorul PNL Gavrilă Ghilea a criticat, miercuri, în plenul Camerei Superioare a Parlamentului aşa numita lege a defăimării, care abordează aspecte deja reglementate din punct de vedere normativ.

Parlamentarul bihorean susţine că "proiectul de lege introduce noţiunea de "defăimare socială", reglementare ambiguă, confuză, interpretabilă, care deschide calea unor demersuri administrative şi juridice menite să limiteze libertatea de exprimare" şi arată că specialiştii în drept au constatat deja că aceasta contravine normelor de tehnică legislativă, introducând paralelisme sesizate chiar în avizul Guvernului şi cel al Consiliului Legislativ.

"Gradul extrem de mare de imprecizie al acestei reglementări, care stabileşte o arie generală şi evazivă a normei, ameninţă exercitarea libertăţii de exprimare, de opinie şi de gândire", a afirmat Gavrilă Ghilea, adăugând că, în accepţiunea autorului Legii defăimării, "situaţie de inferioritate poate fi considerată orice confruntare de idei şi schimb de opinii, fără ca acestea să intre în sfera discriminării, calomniei, insultei, incitării la ură".

În final, Ghilea a precizat că proiectul legislativ trebuie oprit. "În concluzie, acest demers legislativ trebuie oprit, deoarece orice restrângere a libertăţii de exprimare - inviolabilă conform Constituţiei - este în acelaşi timp şi o restrângere a libertăţii de gândire şi a opiniilor",  a precizat senatorul.

La începutul acestei săptămâni, deputaţii din Comisia Juridică şi din Comisia pentru drepturile omului au amendat Legea defăimării iniţiată de Liviu Dragnea şi care a trecut deja de Senat, eliminând din textul actului normativ toate paragrafele care conţineau noţiunea de "defăimare", păstrându-se în schimb noţiunea de "toleranţă". De asemenea, au fost eliminate sancţiunile prevăzute în proiectul iniţial.