De profesie cadru didactic universitar, senatorul PNL de Bihor, Adrian Hatos, a supus atenţiei ministerelor Educaţiei şi Finanţelor bursele "inechitabile" pe care le primesc etnicii români din afara graniţelor ţării sau străinii, dacă aleg să studieze în România.

Bursierii statului români, adică etnici români din ţările învecinate, etnici români cu domiciliul stabil în străinătate şi cetăţeni străini, care urmează programe de studii de licenţă, masterat şi doctorat în cadrul unităţilor şi instituţiilor de învăţământ de stat din România, primesc burse conform Hotărârii de Guvern 844/2008. Mai precis, bursele pentru elevi şi studenţi sunt de 65 de euro pe lună, pentru masteranzi, medicii aflaţi la specializare şi cursanţii aflaţi la stagii de specializare/perfecţionare postuniversitară – 75 euro lunar, iar pentru doctoranzi 85 de euro pe lună.

Pe de altă parte, în conformitate cu Ordinului Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3392/2017, nicio bursă acordată studenţilor din fondurile de la bugetul de stat nu poate fi mai mică decât cuantumul stabilit de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS), adică 580 de lei pentru studenţi de licenţă şi masterat, respectiv 1.550 lei pentru doctoranzi.

Această "inechitate şi discrimnare" trebuie eliminată, este convins senatorul bihorean, motiv pentru care a transmis întrebări scrise ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare, cerându-le să precizeze măsurile legislative şi bugetare pe care le au în vedere, pe termen scurt şi mediu, pentru a remedia această situaţie.

Hatos consideră că "un sistem echitabil de burse ar răspunde, pe de o parte, nevoilor reale ale studenţilor, iar, pe de altă parte, ar contribui la creşterea performanţei academice a acestora şi, implicit, la integrarea lor viitoare pe piaţa muncii".

"Dezvoltarea unui sistem echitabil şi incluziv, din punct de vedere financiar – prin intermediul burselor oferite, şi care să răspundă, prin cuantumul lor, nevoilor reale ale studenţilor – indiferent că este vorba despre studenţii români sau despre cei bursieri ai statului român, înseamnă a acorda oportunităţi egale pentru performanţă în domeniul în care aceştia se pregătesc în România, dându-le şansa de a se concentra pe activităţile academice şi nu pe căutarea unor surse alternative de venit.  Fructificând la maximum experienţa lor universitară, ei vor fi mai bine pregătiţi pentru a răspunde necesităţilor de cunoştinţe, competenţe şi abilităţi ale societăţilor în care vor profesa, fie cea românească sau cea a ţării – mamă, state care se confruntă, în acest moment, cu nevoia imperioasă de a-şi consolida rezilienţa în faţa noilor provocări", a declarat parlamentarul, potrivit unui comunicat transmis luni.

Hatos le-a solicitat celor doi miniştri să spună şi ce strategie au privind creşterea burselor pentru studenţii români, ţinând cont că propunerea pentru anul universitar 2020-2021 era ca bursa socială să crească la 700 de lei.