Senatorul PNL Adrian Hatos este primul parlamentar din Bihor care îşi prezintă raportul după un an de mandat.

„Am avut participare 100% la ședințele comisiilor din care fac parte și la ședințele de plen. Sunt inițiator și co-inițiator a 24 de propuneri legislative, majoritatea referitoare la educație și la administrație. Am formulat 12 întrebări către miniștri, care uneori poate nu le-au picat bine, și am citit 12 declarații politice de la tribuna Senatului. Am participat cu intervenții la 23 de dezbateri formale pe teme de educație și cercetare și la numeroase alte întâlniri pe subiecte la care consider că pot aduce o contribuție”, se arată în raportul transmis luni de Hatos.

Pentru promovarea ştiinţei

Aflat la primul mandat, senatorul - sociolog şi profesor al Universităţii din Oradea - este preşedintele Comisiei pentru Știință, Inovare și Tehnologie şi membru în Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport.

Printre cele 24 legi iniţiate sau co-iniţiate de Hatos (dintre care 6 pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale), una aprobată şi trimisă la promulgare, una vizează popularizarea ştiinţei: Legea privind elaborarea Calendarului național de activități și evenimente pentru popularizarea științei, prin care Ministerul Educaţiei va fi obligat să asigure un spaţiu virtual dedicat promovării activităților extrașcolare cu caracter științific, astfel încât toți elevii, profesorii, părinții și cetățenii vor avea acces la informație de calitate privind proiectele și acțiunile care promovează știința.

Un senator ia interviuri

La capitolul „control parlamentar”, sociologul arată că a întrebat miniştrii despre teme din educaţie (precum proiecte de cercetare finanţate prin Agenţia Spaţială Europeană, bursele studenţeşti ori viitorul modulului psihopedagogic obligatoriu pentru angajaţii din mediul privat care predau în învăţământul tehnic sau dual), dar şi pe teme locale, precum preţul locuinţelor ANL în Bihor ori bursele elevilor liceului privat Don Orione din Oradea.

În declaraţiile politice susţinute, Hatos a abordat teme tot din educaţie şi ştiinţă, iar tot pentru promovarea ştiinţei, între lunile iunie şi septembrie anul trecut, a organizat dialoguri săptămânale cu oameni de ştiinţă, pe care le-a publicat pe pagina sa de Facebook. Unele dintre ele au avut un succes real. De pildă, interviul cu fizicianul Valeriu Tudose a strâns peste 48.000 de vizualizări.

Raportul senatorului mai arată că a avut zeci de participări la diferite dezbateri, iar la capitolul „dialog cu alegătorii”, în mare măsură, a avut întâlniri cu edili PNL sau consilieri locali ai aceluiaşi partid, din comunele şi oraşele bihorene.

Vezi mai jos raportul complet al senatorului: