Senatul Universităţii din Oradea a votat, joi, în unanimitate, desfacerea contractului de management încheiat cu rectorul Constantin Bungău, astfel că începând din 1 martie acesta nu va mai conduce instituţia. Aşa cum se ştie, Bungău şi-a dat demisia din funcţia de rector pentru a putea fi membru în forul academic, unde a fost ales luna trecută.

Reunit pentru prima oară în legislatura 2020-2024, Senatul a supus votului şi propunerea lui Bungău de a-l desemna pe prorectorul responsabil de strategie şi informatizare, conferenţiarul Gabriel Bendea, ordonator de credite al Universităţii până la alegerea unui rector. Cum nimeni nu a mai avut altă propunere, aceasta a fost votată tot în unanimitate.

Aşadar, de la 1 martie, Bendea va fi liderul executiv al Universităţii. O ironie a sorţii este că şi Bungău, înainte de a fi ales rector, în 2012, a fost întâi ordonator de credite al Universităţii, numit după ce Ministerul Educaţiei a invalidat candidatura la rectorat a profesorului Cornel Antal.

Şedinţa de joi a fost condusă de decanul de vârstă al Senatului, adică profesorul Ioan Chereji (totodată, decan al Facultăţii de Protecţia Mediului), şi de cea mai tânără senatoare, adică studenta Natalia Cuc, tot de la Protecţia Mediului.

Senatul are următoarea şedinţă programată pe data de 9 martie, când se va alege noul preşedinte al forului. Doritorii îşi pot depune candidaturile până vineri, la ora 12.