Reuniţi luni în şedinţă extraordinară, senatorii Universităţii din Oradea au decis să-i propună ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să-l suspende din funcţie pe rectorul Constantin Bungău, aflat în arest la domiciliu.

Pentru că în ultima sa zi de libertate Bungău şi-a depus şi o cerere de concediu de odihnă, senatorii au hotărât să propună suspendarea acestuia doar după ce îşi va încheia concediul, adică după 26 iulie.

Decizia a fost luată după aproape trei ore de dezbateri, timp în care senatorii au analizat răspunsurile date de Ministerul Educaţiei la cereri transmise de preşedintele Senatului, Sorin Curilă, şi de rectorul interimar Marcel Roşca, prin care cei doi cereau să li se spună paşii legali de urmat într-o astfel de situaţie. Cum însă Ministerul n-a reuşit să-i lămurească cu privire la ce ar trebui să facă, senatorii au hotărât să nu rişte să fie chemaţi în instanţă de Bungău şi să propună măsura suspendării doar după ce acesta îşi va termina concediul de odihnă.

"Senatul Universităţii din Oradea propune Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice suspendarea din funcţia de rector a domnului prof.univ.dr. Constantin Bungău, în condiţii legale, la data când aceasta se impune legal", se arată în hotărârea luată luni de forul legislativ al Universităţii. 

Potrivit preşedintelui Senatului, Sorin Curilă, pentru această decizie s-au înregistrat 38 de voturi pentru, două împotrivă şi 12 abţineri.

Suspendarea rectorului se va concretiza doar prin ordin al ministrului Educaţiei. Dacă Adrian Curaj va emite acest ordin, Senatul universitar a decis ca ordonatorul de credite al instituţiei să fie prorectorul Marcel Roşca, cel care şi în prezent are delegate atribuţiile rectorului.

Ce va decide ministrul Curaj, rămâne de văzut. O altă necunoscută este dacă Bungău va fi liber sau consemnat acasă pe data de 27 iulie, când ar trebui să se întoarcă la muncă. Conform sentinţei date de Tribunalul Bihor şi menţinută de Curtea de Apel Oradea, Bungău se află în arest la domiciliu pentru 30 de zile, perioadă care expiră pe data de 24 iulie. Procurorii DNA vor putea cere, însă, prelungirea măsurii de arest la domiciliu pentru rector.

La fel ca fosta decană a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi de soţii Camelia şi Marin Dindelegan, Constantin Bungău se află în arest la domiciliu după ce DNA l-a acuzat de corupţie. Concret, DNA susţine că Bungău şi Chipea au primit de la cei doi soţi diferite bunuri pentru a o ajuta pe Camelia Dindelegan să promoveze ca profesor universitar. Procurorii au cerut instanţei să-i trimită pe toţi patru în arest, însă judecătorii au impus măsura arestului la domiciliu, sentinţa rămânând vineri definitivă.

Citeşte şi: Tribunalul universitar: Senatorii Universităţii dezbat dacă să-l suspende pe rectorul Bungău, arestat la domiciliu