Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, aflat în arest la domiciliu, a fost suspendat din funcţie de senatorii instituţiei.

Decizia vine la două săptămâni după ce senatorii propuseseră suspendarea rectorului, dar Ministerul Educaţiei le-a cerut să ia o hotărâre, nu doar să facă o propunere. Drept urmare, reuniţi joi în ultima şedinţă înainte de vacanţă, senatorii au discutat ce au de făcut. 

Surse din Senat au declarat BIHOREANULUI că dezbaterile au fost îndelungate, dar până la urmă forul legislativ a decis să aprobe suspendarea rectorului Constantin Bungău din funcţie pentru perioada în care acesta nu îşi poate exercita atribuţiile.

"Hotărârea spune că, în baza adresei de la Ministerul Educaţiei, Senatul aprobă suspendarea din funcţia de rector a domnului profesor universitar Constantin Bungău, în condiţiile legii, până la data ieşirii din imposibilitatea exercitării funcţiei de rector", a declarat preşedintele forului, Sorin Curilă, joi, pentru BIHOREANUL. Astfel, în ziua în care va fi liber să se întoarcă la muncă şi să îşi exercite funcţia, Bungău va redeveni automat rector. 

Până atunci, în fruntea Universităţii senatorii l-au numit ca ordonator de credite pe prorectorul Marcel Roşca, cel care, de altfel, îi ţine locul lui Bungău de când acesta lipseşte din instituţie.

Hotărârea suspendării lui Bungău a fost luată cu 49 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 5 abţineri, în timp ce numirea lui Roşca s-a făcut cu 56 de voturi pentru, două abţineri şi niciun vot împotrivă. 

După cum se ştie, Bungău este în arest la domiciliu la cererea procurorilor DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă. De altfel, marţi Tribunalul Bihor a judecat cererea DNA de prelungire a arestului la domiciliu pentru rector, dar şi pentru fosta decană Floare Chipea şi soţii Camelia şi Marin Dindelegan, instanţa hotărând să îi ţină pe toţi patru acasă încă o lună. Sentinţa nu este definitivă, contestaţiile celor patru urmând să fie judecate la Curtea de Apel Oradea.