Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunțat, luni, verdictul definitiv în dosarul DGASPC Teleorman, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu şi în care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Merge la puşcărie

În esență, magistrații au admis apelurile împotriva sentinței și au desființat, în parte, sentinta inițială cu privire la unii inculpați din dosar. În vreme ce mai mulți inculpați au fost achitați sau au primit pedepse cu suspendare, în ce-l privește pe Liviu Dragnea, însă, instanța a menținut decizia inițială, de 3 ani de închisoare și 6 luni cu executare!

Potrivit Digi24, apelul lui Liviu Dragnea a fost admis doar pe latura civilă, scăzând suma pe care o are de plătit drept prejudiciu.

Potrivit presei centrale, în sala de judecată atmosfera a fost foarte tensionată. De altfel, cu toate că aveau informația, jurnaliștii s-au ferit să o publice, până la o confirmare oficială.

Patru din cei cinci judecători ai completului ÎCCJ au decis condamnarea lui Dragnea la închisoare.

Decizia este definitivă. Liderul PSD este aşteptat să se prezinte la cea mai apropiată secţie de Poliţie pentru a se preda. În caz contrar acesta va fi ridicat de la locuinţa sa de către ofiţerii Serviciului Urmăriri şi dus la penitenciar.

Potrivit specialiștilor, în acest caz, instanța putea să ceară fie rejudecarea, fie achitarea, fie condamnarea. În cazul unei condamnări cu suspendarea pedepsei, nu ar fi fost însă clar că Dragnea merge la închisoare. Asta, fiindcă faptele din dosarul „referendumul”, în care şeful PSD a fost condamnat cu suspendare, ar fi fost comise înainte de faptele imputate în procesul DGASPC Teleorman.

"Eu nu mă tem de nimic"

La ultimul termen, procurorul DNA a cerut majorarea pedepselor pentru liderul PSD, care a primit o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare în primă instanţă. Magistrații nu au admis, însă, solicitările procurorului anticorupție.

Duminică seară, după anunţarea rezultatelor la alegerile europarlamentare, Liviu Dragnea a declarat că nu se teme de decizia definitivă. "Eu nu mă tem de nimic. Dacă mă temeam, eram ghiocel. Nu e vorba de teamă, dar completul de judecată, dacă va rezista presiunilor inimaginabile, vor da achitare, pentru că sunt complet nevinovat, dacă nu vor rezista, vor da condamnare", a declarat, duminică seară, liderul PSD. 

Liviu Dragnea a fost întrebat dacă are "bagajele făcute" - nu e clar dacă cu referire la decizia aşteptată luni de la instanţa supremă, sau cu privire la părăsirea şefiei partidului -, el precizând nervos că "nu am niciun bagaj făcut".

"Conduită nelegală, antisocială şi imorală"

După cum se ştie, în primă instanță, preşedintele PSD a fost condamnat, anul trecut, la 3 ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul DGASPC Teleorman pentru instigare la abuz în serviciu, fiind achitat pentru infracţiunea de fals intelectual. Dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială, care dezvăluai că mai mulţi funcţionari plătiţi din bani publici lucrau de fapt la sediul PSD, a fost amânat pe parcursul mai multor termene de judecată, în urma controverselor referitoare la constituirea completurilor de cinci judecători, şi se afla în pericol de rejudecare din cauza apropiatei pensionări a unei judecătoare din complet.

În motivarea deciziei de condamnare, magistraţii Curţii Supreme au susţinut că liderul PSD „a adoptat o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute” având în vedere că angajatele la Direcţia Copilului nu ar fi dat nicio dată pe la birou ele lucrând în cadrul Organizaţiei PSD Teleorman. Cu toate acestea, cele două au fost plătite lunar din banii statului. Prejudiciul în dosar: 108.000 de lei.

Dosarul Bombonica, cum a fost el numit iniţial, după numele fostei neveste a lui Dragnea, a fost trimis în instanţă de DNA în iulie 2016, iar procesul a început pe fond în ianuarie 2017. Pe parcursul procesului, cele două funcţionare au optat pentru a fi judecaţi prin procedura simplificată, care presupune recunoaşterea vinovăţiei şi scăderea cu o treime a pedepselor. Potrivit procurorilor, cele două angajate, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica, nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul partidului.

DNA susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman şi a contribuit, prin influenţa pe care o avea, ca funcţionarele să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

N-a ştiut, dar era la curent

Potrivit Adevărul, liderul PSD a fost audiat în 21 martie, anul trecut, acesta declarând instanţei că el nu se implica în activitatea de la Protecţia Copilului Teleorman, că nu intra în atribuţiile sale în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, şi că nu le cunoştea pe cele două angajate.  „Referitor la acuzaţia că aş fi determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să le menţină în funcţie pe cele două persoane în perioada în care cele două şi-au desfăşurat activitatea la sediul partidului, neg categoric acest fapt. Eu nu am ştiut că cele două angajate nu vin la serviciu la DGASPC şi nici nu mi-a adus nimeni la cunoştinţă. Însă, este adevărat, le vedeam la sediul partidului odată sau de două ori pe lună“, a afirmat Liviu Dragnea.

„Susţinerea acuzării că direcţia se află în subordinea CJ şi, respectiv, că eu în calitate de preşedinte al CJ Teleorman aveam atribuţii de control şi coordonare faţă de Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman este nereală”, a mai spus atunci liderul PSD.

Judecătorii au arătat că, în ansamblu probelor administrate, poziţia adoptată de Liviu Dragnea este singulară. Nu mai puţin de 7 mărturii ale unor martori sau inculpaţi confirmă ideea că liderul PSD controla de fapt activitatea de la Protecţia Copilului Teleorman.  „Instituţia (D.G.A.S.P.C.) se subordona Consiliului Judeţean, iar această instituţie avea conducători care aveau funcţii de conducere în cadrul partidului menţionat (PSD)” sau „toţi directorii ocupau funcţiile de conducere fiind susţinuţi politic de către P.S.D. Teleorman”, sunt doar două dintre mărturiile reţinute de instanţă ce au contrazis apărarea lui Liviu Dragnea.

„Deşi inculpatul a susţinut că nu ar fi intervenit în activitatea Direcţiei, chiar dacă cadrul legal i-ar fi permis acest lucru, un episod relatat de inculpata Marica Valentina Mirela contrazice susţinerile acestuia, depoziţia fiind edificatoare în a demonstra faptul că, în realitate, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu controla activitatea Direcţiei, era la curent cu tot ceea ce se întâmpla în cadrul instituţiei, se implica activ în rezolvarea problemelor ivite, dădea dispoziţii într-un mod autoritar, fără să lase loc altor discuţii, îşi impunea punctul de vedere”, se arată în motivarea condamnării liderului PSD pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu.