Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a României, Mihail Vlasov, a fost condamnat, vineri, la doi ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă şi vine în dosarul în care este acuzat că a intervenit la un deputat pentru a-i fi susţinute interesele.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, decizia a fost dată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au respins apelul lui Vlasov şi au admis apelul formulat de procurori împotriva sentinţei penale nr.61/F din 04 aprilie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti.

Astfel, sentinţa a fost desfiinţată, iar Mihail Vlasov – condamnat la 2 ani închisoare.

Decizia instanţei supreme este definitivă. În primă instanţă, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a României a fost achitat, DNA contestând decizia cu apel.

Mediafax aminteşte că Vlasov a fost trimis în judecată de DNA, în 15 iunie 2015, el fiind acuzat că, în 26 februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), i-a cerut unui deputat "să îi susţină interesele", prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat "Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului". Solicitarea a fost formulată în contextul în care Mihail Vlasov îşi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, potrivit rechizitoriului procurorilor.

În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului de conducere al Camerei Naţionale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

În cadrul actului de sesizare a instanţei, apare informaţia conform căreia iniţiatorii proiectului vizat de anchetatori au fost parlamentarii: Aurel Vainer, Alina Gorghiu, Klarik Laslo-Attila, Attila Marko, Mircea Grosaru şi Florin Iordache.

Pe 19 octombrie, Alina Gorghiu a fost audiată în acest dosar, aceasta precizând că nu se află în relaţie de prietenie cu Vlasov, ci au avut "o relaţie instituţională". În aceeaşi cauză au mai fost audiaţi Bogdan Olteanu şi Florin Iordache.