Fosta șefă a Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane Oradea, comisar șef în rezervă Dorina Florica Mărcuț, a fost condamnată la 1 an de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă, după ce și-a terorizat o fostă subalternă. Decizia a fost luată miercuri de Curtea de Apel Oradea, care i-a redus atât pedeapsa cu închisoarea, cât și daunele pe care aceasta trebuie să le plătească victimei sale.

Pedepse mai mici

Dorina Mărcuţ a fost trimisă în judecată în noiembrie 2023 de Parchetul Oradea și a fost condamnată în primă instanță, pe 1 februarie a.c., la 1 an și 5 luni de închisoare cu suspendare pentru trei infracţiuni de purtare abuzivă, dintre care două au fost reţinute în formă agravată, plus 100 de zile de muncă în folosul comunității.

Sentința definitivă în acest caz a fost dată miercuri, de Curtea de Apel Oradea, care a desființat în parte soluția Judecătoriei, îmblânzind pedeapsa. În final, Mărcuț a fost condamnată la 1 an de închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de purtare abuzivă în formă continuată.

Instanța a dispus suspendarea pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, perioadă în care, între altele, aceasta trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor la datele fixate, să frecventeze un program de reintegrare socială, dar și să desfăşoare muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Oradea sau al Mănăstirii Sfintei Cruci pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

Curtea de Apel a redus și cuantumul daunelor morale pe care Mărcuț ar fi trebuit să le plătească victimei sale, de la 10.000 euro (cât aprobase inițial Judecătoria), la doar 2.000 euro, plus dobânzi. De asemenea, instanța a redus și cuantumul cheltuielilor judiciare în sarcina inculpatei, de la suma de 22.000 lei, la 6.300 lei.

Jigniri și agresiuni

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, comisarul-şef (r) Dorina Mărcuţ, fostă şefă la Centrul Regional Oradea al Agenţiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), instituţie aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, între timp pensionată, a fost acuzată de o subalternă, Ana D., că a hărțuit-o mai bine de un an.

Pe lângă faptul că o jignea constant, p 3 februarie 2021 a şi agresat-o. „Mutră acră şi nesuferită”, „obraznică mincinoasă”, „virgină ne...”, „o p...” (organ sexual masculin), i-a spus şefa ANITP Oradea femeii în dimineaţa acelei zile. Iar pentru că Ana şi-a sunat superiorii din Bucureşti, cerându-le să intervină, Mărcuţ a intrat ulterior în biroul ei, urlând: „Vezi-ți de lungul nasului, că îi cam mare la tine”, „să-ți fie rușine”, „vei zbura de aici”, „trebuia să te dau afară de mult”, „te bat de te omor”, „te-ai pus cu cine nu trebuia”. În final, a vrut și s-o lovească peste faţă, însă Ana s-a ferit şi a primit lovitura în zona pieptului.

Ca să scape, funcţionara a fugit din birou şi s-a adăpostit într-o încăpere alăturată, apoi a ajuns la spital. Pe fond emoțional, i s-a făcut rău şi a necesitat internare, iar ulterior a avut nevoie şi de ajutorul unui psiholog, care s-o ajute să depăşească trauma.

Totul s-a întâmplat cu ştiinţa conducerii centrale a instituţiei, care nu a intervenit. Dimpotrivă, pentru că subordonata îi sâcâia cu rapoarte şi sesizări, în final şefii din Capitală au sancţionat-o pe ea, cu avertisment, pentru „carențe în capacitatea de a lucra în echipă”, motiv pentru care Agenția a fost pusă, la rându-i, la plată, pentru lipsa de reacţie, într-un alt proces.

Victima Dorinei Mărcuț a dat în judecată instituția, iar instanțele au constatat nulitatea absolută a deciziei de sancţionare şi au admis şi pretenţiile funcționarei, obligând ANITP să-i plătească daunele morale cerute, în valoare de 30.000 lei, precum şi cheltuielile de judecată.

Citiți mai multe despre acest caz revoltător, în articolul „Agenţia de tortură. Caz revoltător în Oradea: fosta șefă a Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane și-a umilit o subordonată în ultimul hal

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!