Sentinţă şoc pronunţată luni de Tribunalul Bihor în procesul intentat de DNA Oradea fostului preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, proprietarului grupului de firme Selina, Beneamin Rus, şi altor patru oameni de afaceri. După ce a amânat pronunţarea cu o săptămână, instanţa a dictat, luni, pedepse grele.

Închisoare cu executare!

Potrivit deciziei judecătorilor, Alexandru Kiss urmează să execute o pedeapsă rezultantă de 8 ani de închisoare în regim privativ de libertate, reţinându-se în sarcina sa patru infracţiuni de spălare a banilor în formă continuată, abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată. Ca pedepse accesorii, lui Kiss i se interzice pe o perioadă de 5 ani dreptul de a fi ales în funcţii publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

La rândul său, afaceristul Bojtor Vilmos Laszlo, care a mijlocit şpăgile către Kiss şi partenerul acestuia, patronul Lotus Center, Alexandru Mudura, a primit o pedeapsă rezultantă de 6 ani de închisoare cu executare, fiind condamnat pentru spălare a banilor în formă continuată şi trafic de influenţă în formă continuată. Şi acestuia i s-a interzis, tot pentru o perioadă de 5 ani, dreptul de a fi ales sau numit în funcţii publice, precum şi cel de a ocupa funcţia de administrator sau de reprezentant al unei societăţi comerciale.

Minus arestul

Omul de afaceri Beneamin Rus, patronul grupului de firme Selina, a fost condamnat la 4 ani de închisoare în regim privativ de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor în formă continuată (două fapte) şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. La rândul său, Rus a primit interdicţia de a exercita o funcţie publică, precum şi pe aceea de a conduce societăţi comerciale pe o perioadă de 5 ani.

Din pedeapsa pe care urmează să o execute, lui Kiss şi Rus li se vor scădea cele 24 de ore petrecute în arest între 2 şi 3 iunie 2015, când au fost reţinuţi pentru 24 de ore de DNA Oradea.

Au scăpat de răspundere

Ceilalţi trei inculpaţi din proces au scăpat cu toţii de condamnare, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

Instanţa a fost nevoită să înceteze procesul penal faţă de afaceriştii ungari Miklossy Ferenc senior şi junior (primul proprietar al firmei Keviep, care a construit groapa de deşeuri ecologică a Oradiei, al doilea director la subsidiara East Bau din România a acesteia), precum şi faţă de Gheorghe Ioan Roatiş, patronul firmei Martex Trans din Oradea, "curea de transmisie" a banilor către tandemul Kiss-Mudura.

În ce-l priveşte pe patronul Lotus Center, Alexandru Mudura, beneficiar, alături de fostul preşedinte al CJ Bihor, al unor şpăgi de 4,3 milioane euro, acesta a decedat, după cum se ştie, înainte să fie trimis în judecată.

Milioanele de euro, înapoi!

Instanța a stabilit, pe lângă pedepsele aspre privative de libertate, și sancțiuni drastice financiare în sarcina inculpaților condamnați. Cele mai mari sume le au de achitat fostul șef al CJ, Alexandru Kiss, peste 5,5 milioane de euro, și magnatul Beneamin Rus, peste 3 milioane de euro.

În total, instanța a dispus confiscarea a circa 10,5 milioane de euro de la toți inculpații, banii constituind obiect al infracțiunilor de spălare de bani, abuz în serviciu, respectiv luare de mită (la ultima faptă reţinându-se peste 702.000 euro luaţi direct de către Kiss doar în Afacerea Luceafărul, bani ce urmează a-i fi confiscaţi).

Consiliul Judeţean, păgubit de două ori

Interesant este că Tribunalul a luat act de faptul că „persoana vătămată Consiliul Județean Bihor nu s-a constituit parte civilă în cauză”, adică în procesul penal intentat de DNA, astfel că banii care vor fi recuperați de la cei condamnați, dacă sentinţa va rămîne definitivă, vor merge direct la bugetul statului și nu vor folosi la despăgubirea administrației județene, cea care a fost prejudiciată în mod direct de acțiunile grupului infracțional.

Acest lucru se întâmplă deoarece CJ Bihor, condus de UDMR, a refuzat ani de zile să-şi însuşească prejudiciul constatat de DNA Oradea în urma afacerii Luceafărul, abia în luna martie a acestui an CJ adoptând o hotărâre prin care îşi însuşeşte acest prejudiciu şi deschide împotriva fostului preşedinte Kiss un proces separat de cel penal, în civil, care însă nu va mai folosi cu nimic administraţiei judeţene.

Cum hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă, instanţa a dispus menţinerea popririlor şi sechestrelor instituite asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 3.063.109 euro - în ce-l privește pe Rus, şi până la concurenţa sumei de 5.554.054 ruro - în cazul lui Kiss. De asemenea, instanţa a menţinut şi popririle pe încasările de bani pe care Kiss ar urma să le aibă de la diverse persoane fizice şi juridice pe care le-a creditat.

Inculpaţii au mai fost obligaţi la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat. Pentru Kiss, suma se ridică la 35.000 lei, iar  pentru Bojtor şi Rus la câte 25.000 lei.

Dosar „greu”

După cum BIHOREANUL a mai scris, procesul a durat trei ani, în care au avut loc mai bine de 50 de înfăţişări, din care cinci luna trecută. La ultimul termen, întins pe 13 ore, instanţa rămăsese în pronunţare pentru luni, 11 iunie, dar a amânat sentinţa cu o săptămână.

În esență, DNA susține că, în 2002 - 2003 Kiss şi amicul său Alexandru Mudura, ar fi primit 300.000 euro de la Miklossy pentru a aranja ca Primăria Oradea să-i atribuie contractul de construire a haldei ecologice a oraşului. În 2003-2004, cei doi s-ar fi ales şi cu 100.000 euro de la Rus în schimbul unor contracte pentru lucrări de apă-canalizare în 9 comune, pentru deszăpeziri şi modernizarea DJ 709A Pocola-Şoimi, iar în 2005-2006 acelaşi Rus le-a dat alţi 700.000 euro pentru a cumpăra sub preţ terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii.

Cea mai consistentă şpagă, de 3,21 milioane euro, Mudura şi Kiss ar fi primit-o între 2002-2008 fiindcă ar fi impus directorului CET, Dragoş Gligor, aprovizionarea cu cărbune din Ungaria prin firmele lui Roatiş şi Bojtor.

Concret, Keviep şi Selina negociau achiziţii de utilaje la un anumit preţ, dar le "plimbau" prin firmele offshore pentru ca în final să intre în posesia lor la preţuri umflate artificial. Bojtor retrăgea din conturi diferenţele rezultate şi, după ce îşi reţinea propriile comisioane (3-4%), le remitea lui Mudura şi lui Kiss, în Oradea şi în Budapesta, fapt pe care, de altfel, acesta avea să-l recunoască în faţa judecătorului.

Cei doi ar fi primit astfel peste 4,3 milioane euro, păgubind serios bugetele publice, numai în afacerea Luceafărul CJ Bihor pierzând 6,12 milioane euro fiindcă a vândut Selinei, cu caiete de sarcini la a căror redactare ar fi contribuit însuşi Rus, doar amprentele de sub viitoarele blocuri pe care firma urma să le construiască, nu şi restul parcelelor, rămase fără valoare şi folosite doar pentru alei şi parcări.

Citiţi şi articolul „Greu de cântărit: Procesul DNA vs Alexandru Kiss şi Beneamin Rus s-a încheiat cu pledoarii-maraton, urmează sentinţa”