Vremurile în care orădenii puteau arunca gunoaiele oricum au apus. Fără a fi un moft, colectarea separată a deșeurilor este esențială într-o societate modernă, pentru reducerea cantităților de mizerii care ajung abandonate la groapa de gunoi și pentru conservarea resurselor planetei.

Tocmai de aceea, muncitorii RER Vest sunt nevoiți uneori să refuze colectarea deșeurilor, dacă observă că nu au fost colectate separat. Așadar, dacă rămân cu sacii plini sau cu pubelele negolite în fața casei, orădenii ar trebui să-și revizuiască obiceiurile.

În 4 fracții

O obligație prevăzută de normele europene, legile românești și regulamentul local de salubrizare, colectarea separată a deșeurilor presupune aruncarea resturilor în recipiente diferite, în funcție de categoria lor.

În Oradea, colectarea se face în 4 fracții: sticlele se aruncă în pubelele verzi de la blocuri sau în platformele modulare din oraș, plasticul, metalele, hârtiile și cartoanele se aruncă în sacii galbeni sau în containerele de aceeași culoare, resturile biodegradabile (coji de fructe și legume, frunze, coji de ouă și de pâine etc.) trebuie să ajungă în pubelele de culoare maro, iar mizeriile care nu pot fi valorificate - în pubelele negre, destinate fracției reziduale.

Dacă nu respectă regulile colectării, orădenii riscă să primească avertismente sau amenzi de la Poliția Locală, așa cum, de altfel, anul acesta sute de orădeni și asociații de proprietari au pățit-o.

Ridicare refuzată

Chiar dacă scapă fără sancțiuni, orădenii se pot pricopsi cu o altă „pedeapsă”: deșeurile rămân la limita proprietății. „Dacă te-ai trezit cu pubela sau sacii de gunoi neridicați, cel mai probabil nu ai colectat selectiv. Pentru a putea presta un serviciu de calitate, dar și pentru a avea grijă de comunitatea noastră și de mediul înconjurător, vrem să eliminăm cât mai mult contaminarea deșeurilor pe care le ridicăm”, este mesajul pe care compania de salubritate RER Vest îl transmite orădenilor.

De fiecare dată când ridică pubelele sau sacii în care orădenii aruncă reciclabile, muncitorii RER Vest verifică, cel puțin la suprafață, pentru a vedea dacă aceste resturi nu au fost amestecate cu altele, care le-ar putea compromite transformarea în noi materii prime. „Dacă observă urmă de resturi menajere sau biodegradabile, pot să refuze golirea pubelei. Am avut cazuri de clienți nemulțumiți, însă trebuie să începem impunerea unor reguli simple de undeva”, spune Laura Dărăban, responsabil comunicare în cadrul RER Vest.

Posibilitatea neridicării deșeurilor, în cazul colectării neconforme, este prevăzută de contractul de salubritate încheiat de orădeni cu firma RER Vest și aprobat de Consiliul Local Oradea.

Selectiv e mai ieftin!

Ce pot face orădenii care rămân cu deșeurile reciclabile în fața porții? Fie le colectează separat corect, fie le aruncă în fracția reziduală. Asta, însă, va genera costuri mai mari în factura de salubritate.

Tocmai pentru a stimula colectarea separată, RER Vest practică tarife diferite pentru fiecare fracție de deșeuri, cele mai ieftine fiind resturile reciclabile, iar cele mai scumpe cele reziduale. Probabil diferența de costuri îi face pe unii cetățeni să arunce în sacul galben ce vine la rând, sperând că, astfel, vor plăti cât mai puțin. Dar, până la urmă, zgârcitul mai mult păgubește...


CUM COLECTĂM?

Ghid de colectare separată

Operatorul de salubritate RER Vest a făcut și un ghid pentru colectare, prin care informează care e locul fiecărui tip de deșeu și care se găsește pe site-ul companiei, www.rervest.ro.

În sacii galbeni sau pubelele destinate reciclabilelor se aruncă: pungi și sacoșe; recipiente de detergenți, săpun lichid, șampon etc.; PET-uri; doze de băuturi, cutii de aluminiu, capace de aluminiu; cutii de lapte și iaurt; hârtii și tipărituri; ambalaje din carton (pliate).

În pubelele maro se aruncă resturi de fructe și de legume proaspete sau gătite; resturi de pâine și cereale; zaț de cafea, resturi de ceai; păr și blană; coji de ouă, nucă; rumeguș, fân, paie; resturi vegetale din curte; plante de casă.

Deșeurile reziduale, care se aruncă în pubelele negre, sunt: ouă întregi, grăsimi animale, excremente ale animalelor, scutece și tampoane, conținutul sacului de aspirator, mucuri de țigară, veselă din porțelan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!