Un impresionant arbore sequoia, plantat în anul 1912 de medicii Fred şi Alice Pittenger lângă spitalul din Boise, capitala statului Idaho (vestul SUA), a fost mutat, în cadrul unei operaţiuni care a durat mai bine de 12 ore.

Uriaşul copac, cu o înălţime de 30 metri şi o greutate de 400 tone, a fost relocat deoarece pe locul unde se afla se va extinde unitatea medicală. Drept urmare, conducerea spitalului a decis să mute arborele sequoia pe o distanţă de 90 metri, într-un parc din apropiere.

Pregătirile au început în octombrie anul trecut, când specialiştii i-au tăiat rădăcinile şi au ridicat o barieră, pentru a-i opri temporar creşterea. Înainte de a începe marea mutare, saci de tip balon plasaţi sub sequoia au fost umflaţi, pentru a permite scoaterea copacului din pământ şi transportarea sa în noua locaţie.

Arborele cu pricina este o vedetă locală, pentru că această specie nu este obişnuită pentru statul Idaho. Se pare că soţii care l-au plantat au primit seminţele de la unul dintre primii silvicultori profesionişti din Idaho, Emil Grandjean, american cu origini daneze.