Stilul Art Nouveau, care „îmbracă” atât de multe clădiri-simbol ale Oradiei, va fi sărbătorit la finalul acestei săptămâni, vreme de patru zile.

Printre evenimente se numără proiecții de documentare în grădina Casei Darvas - La Roche, tururi ghidate prin universul magazinelor și reclamelor de epocă din urbe, întâlniri cu personaje-spectacol de mari dimensiuni și un spectacol de operă și balet în aer liber.

Oraș cu moștenire

Ziua Mondială Art Nouveau se sărbătorește an de an pe 10 iunie. În Oradea - primul oraș din România acceptat în rețeaua europeană Art Nouveau, datorită unor clădiri impresionante ca Palatul Vulturul Negru, Palatul Apollo, Palatul Moskovits Miksa - momentul va fi marcat printr-o serie de evenimente ce se vor întinde pe parcursul a patru zile, de joi până duminică.

Acestea sunt organizate de Primărie, prin Instituția Arhitectului Șef, și de Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice (Oradea Heritage), în cadrul unui proiect cu finanțare nerambursabilă numit „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau”.

Proiectul cuprinde și activități precum școlirea urbaniștilor și schimburi de experiență între arhitecți, însă Zilele Art Nouveau, programate în perioada 9-12 iunie, sunt dedicate publicului larg.

Debut cu Vágó

În edițiile precedente, Zilele Art Nouveau au însemnat proiecții de tip videomapping pe clădirile din centrul urbei, inclusiv pe Palatul Vulturul Negru, sau împodobirea centrului cu mai multe pânze cu motive inspirate din natură, așa cum sunt și lucrările de artă și arhitectură ce aparțin acestui curent.

Programul de anul acesta va fi diferit și va debuta joi, de la ora 18, la Casa Darvas - La Roche, ce găzduiește primul muzeu art nouveau din România, cu vernisajul expoziției „Arte și meserii în designul de mobilier”. Cu această ocazie, vizitatorii vor putea să admire, în premieră, un ansamblu de piese de mobilier de sufragerie proiectate de arhitecții orădeni Vágó László şi József Vágó, cei care semnează și proiectul casei. Mobilierul a fost găsit în Glasgow și a fost cumpărat pentru a putea fi adus la Oradea.

Invitată la înălțime

În a doua zi a celebrărilor, vineri, de la ora 18, în grădina Casei se va ține „Cinemateca Art Nouveau”, o serie de proiecții de filme documentare despre acest stil artistic și arhitectural, inclusiv unele realizate în cadrul proiectului din Oradea. Unul se axează pe viața și opera fraților Vágó, iar unul pe moștenirea culturală evreiască în patrimoniul Art Nouveau din oraș.

Cea mai plină zi va fi cea de sâmbătă. De la orele 10, 16 și 19, în Piața Ferdinand va poposi „Grande Madame”, o invitată specială înaltă de 5 metri! Personajul companiei de spectacole de stradă Famous Art adăpostește sub fustele ei imense un cvartet de violoniști, așa că orădenii care vor merge la aceste întâlniri vor avea parte și de momente muzicale. Anume pentru evenimentul de la Oradea, „Grande Madame” va fi costumată și accesorizată în stil Art Nouveau...

Magazine de epocă

Tot sâmbătă, se vor ține patru tururi ghidate prin centrul Oradiei (două în limba română - de la orele 11 și 12, două în limba maghiară - de la orele 11.30 și 12.30) cu o nouă tematică legată de patrimoniu: „Tipografii, reclame și magazine de epocă”. Într-o conferință de presă desfășurată luni, Angela Lupșea, directoarea Fundației pentru Protejarea Monumentelor, a precizat că tema este inspirată din tema internațională aleasă pentru Ziua Mondială Art Nouveau, și anume „Tipografii”. Tururile prin centrul Oradiei vor porni de pe strada Vasile Alecsandri, de la Casa Deutsch, și vor cuprinde 15 opriri. În fiecare dintre acestea organizatorii au pregătit panouri cu informații și fotografii despre cum arăta înainte vitrina sau magazinul respectiv.

Cei curioși trebuie să se înscrie în prealabil pe pagina de Facebook a evenimentului, Zilele Art Nouveau Oradea.

În aceeași zi, la intersecția Pieței Unirii cu strada Vasile Alecsandri, la orele 12, 17 și 20, orădenii vor avea întâlniri cu o altă invitată aflată la înălțime, de data aceasta o zână, ce va aduce cu ea o harpă.

Operă, balet, animații

Sâmbătă seara, de la ora 21, în Piața Unirii va avea loc un spectacol de muzică, balet și lumini denumit „Art Nouveau peste ani”, produs de Asociația Culturală Opera 2 You din Cluj-Napoca. Printre invitați se numără soliști de operă și balerini, programul va include muzică de început de secol XX, adică din perioada de apogeu Art Nouveau, iar pe ecranele montate pe scenă vor fi proiectate animații cu motive care se regăsesc în palatele orădene.

Spectacolul este organizat în colaborare cu Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Filarmonica de Stat Oradea. Baritonul orădean Florin Estefan, directorul Operei din Cluj, a prezentat, luni, programul evenimentului, spunând că se bucură că un astfel de eveniment va întregi sărbătoarea Art Nouveau.

Concertul va fi dirijat de tânărul Alexey Mikhaylenko, originar din Ucraina, pe scenă se va afla orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, pe scenă vor ieși și balerini ai Operei din Cluj, precum și mai mulți soliști invitați, cum ar fi: soprana Larisa Ștefan, mezzosoprana Alexandra Leșiu și violoncelistul Octavian Lup. 

Printre momentele muzicale alese se numără „Pavane” de Gabriel Faure (orchestra și ansamblul de balet), „Aria clopoțeilor” (Lakmé) de Léo Delibes (orchestră alături de soprana Larisa Ștefan), „Barcarolle” din Des Contes d’Hoffmann, de Jacques Offenbach (orchestră alături de solistele Larisa Ștefan și Alexandra Leșiu) și „Bolero” de Maurice Ravel.

În fine, duminică, vor fi reluate, de la aceleași ore, tururile ghidate pe tema „Tipografii, reclame și magazine de epocă”.

Ziua Mondială Art Nouveau se sărbătorește și în Oradea începând din 2018, iar scopul este tocmai acela ca locuitorii orașului, la fel și turiștii, să (re)descopere, să înțeleagă și să prețuiască frumusețile unui stil spectaculos, ce pune accent tocmai pe culoare și pe bucurie...

 

Conferință de presă: Ziua Mondială Art Nouveau

Posted by Primăria Oradea on Monday, June 6, 2022

Ziua Mondială Art Nouveau – „Celebrează o zi, admiră o viață!'” - ediția 2022 Oradea

Joi, 9 iunie:

Ora: 18:00

Vernisaj Expoziția „Arte și meserii în designul de mobilier“
- activitate cuprinsă în proiectul „ArtNouveau 2”, prin programul transnațional Dunărea
Locație: Casa Darvas la Roche

Vineri, 10 iunie:

Ora: 10:00

„Studiu și formă în creația arhitecților László și József Vágó“
– eveniment organizat de studenții Facultății de Construcții , Arhitectură și Cadastru
Campusul Universității Oradea, str. Universității, nr. 1

Ora: 18:00

„Cinemateca ArtNouveau“
- proiecție de filme documentare realizate în cadrul proiectului „ArtNouveau 2”, prin programul transnațional Dunărea
Locație: Casa Darvas la Roche

Sâmbătă, 11 iunie:

Orele: 10:00, 16:00 și 19:00

„Grande Madame”, eveniment de artă stradală - spectacol la înălțime
Piața Ferdinand

Orele: 11:00- 11:30 , 12:00- 12:30

Tururi ghidate cu tematica „Tipografii, reclame și magazine de epocă“
în limba română de la orele 11:00 și 12:00
în limba maghiară de la orele 11:30 și 12:30
Punct de plecare: Str. Vasile Alecsandri nr. 4

Orele: 12:00, 17:00 și 20:00

„Armonia zânelor” eveniment de artă stradală - spectacol la înălțime
Piața Unirii, zona intersecției cu str. Vasile Alecsandri

Ora: 21:00

Spectacol de muzică, balet și lumini „ArtNouveau peste ani“
*intrarea este liberă, iar în caz de timp nefavorabil, evenimentul va avea loc duminică
Piața Unirii

Duminică, 12 iunie:
Orele: 11:00-11:00 și 12:00-12:30
Tururi ghidate cu tematica „Tipografii, reclame și magazine de epocă“
–în limba română de la orele 11:00 și 12:00
- în limba maghiară de la orele 11:30 și 12:30
Punct de plecare: Str. Vasile Alecsandri nr. 4

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!