Municipalitatea organizează, în perioada 6-8 iulie, o nouă ediţie a Serbărilor Cetăţii, cea de-a 12-a.

La fel ca ediţia precendentă, evenimentul este organizat din bani europeni, după ce Direcţia Managment Proiecte cu Finanţare Internaţională a câştigat proiectul "Pachet complex de promovare a turismului cultural: Centrul Istoric Oradea - Arhitectură, Cultură, Legendă", care mai presupune şi alte activităţi de promovare a Oradiei.

Din pricina lucrărilor care se desfăşoară la reabilitarea fortăreţei, Serbările Cetăţii 2012 se vor desfăşura în Şanţul Cetăţii (perimetrul cuprins între Bastionul Bethlen şi Bastionul Crăişoul - partea dinspre strada Griviţei).

Şi în acest an, orădenii sunt invitaţi să vizitete Cetatea Oradea, ajutaţi de un ghid, să se implice în activităţi cu meşteşugarii olari, fierari ori pielari, să participe la concursuri de tir cu arcul tradiţional, să asculte muzica unor trubaduri din Ungaria, dar mai ales să asiste la demonstraţii de luptă şi jonglerii cu foc aduse de cavaleri medievali, încurajaţi de domniţe.

De asemenea, pe parcursul celor trei zile vor avea loc mai multe spectacole de teatru, se vor organiza prezentări de cai, iar seara participanţii vor fi invitaţi la concerte.

Vineri, pe 6 iulie, de la ora 19, pe orădeni îi aşteaptă patru ore de rock cu: Norris, Sanctuar, Reverse Nation şi Celelalte Cuvinte.

Sâmbătă, 7 iulie, concertele vor începe de la ora 20, cu cel dat de trupa de muzică medievală Bordo Sarkany Regizene Rend, urmat de recitalul folckistului Emeric Imre şi cel al Ansamblului Bihorul.

În ultima zi a Serbărilor, pe 8 iulie, vor concerta Alexandrina Chelu, Ad-Hoc şi Compact.

Bugetul total alocat Serbărilor Cetăţii 2012 este de 75.000 de lei, firma care organizează evenimentul fiind Top Press.