Lume, lume, odată-n an unul dintre monumentele emblemă ale oraşului este sărbătorit! Serbările Cetăţii au ajuns la cea de-a 12-a ediţie, iar pentru a doua oară consecutiv organizatorii încearcă să-i dea festivalului o tentă medievală.

Astfel că, în acest weekend, cimpoieri, cavaleri, domniţe, arcaşi şi menestrei vor "invada" Şanţul Cetăţii, chemându-i şi pe orădeni să li se alăture.

22 Dumitru Sim.jpgPetreceri de legendă

Pentru al doilea an consecutiv, municipalitatea organizează Serbările Cetăţii din fonduri europene, prin proiectul "Pachet complex de promovare a turismului cultural: Centrul Istoric Oradea - Arhitectură, Cultură, Legendă", care include şi alte activităţi de promovare a oraşului. Ajuns la cea de-a 12-a ediţie, evenimentul se vrea o incursiune în vremuri medievale, presărată, totuşi, cu obiceiuri contemporane.

Serbările vor avea loc între 6 şi 8 iulie, în Şanţul Cetăţii, în perimetrul cuprins între Bastionul Bethlen şi Bastionul Crăişorul, intrarea urmând să se facă doar pe poarta dinspre strada Griviţei şi dinspre Piaţa Independenţei, din zona Catedralei ortodoxe. Vineri, în prima zi, evenimentul va cuprinde tururi ghidate prin Cetate, dar şi lansarea cărţii "Grota Roşie", de Olimpia Mureşan. De la ora 14, orădenii sunt invitaţi să participe la activităţi interactive cu meşteşugari bihoreni, care le vor arăta arta olăritului ori cea a fierăritului, iar între orele 16 şi 19 pasionaţii vor putea să tragă cu arcul tradiţional.

De la ora 17, va începe un tur ghidat al centrului istoric, iar de la ora 19 va începe un maraton de muzică rock. Concertele vor fi deschise de Noris Schek, urmat de trupele Sanctuar şi Reverse Nation, capul de afiş al serii fiind recitalul formaţiei Celelalte Cuvinte. "Încercăm să-i aducem mai aproape pe cei care sunt sau vor fi simboluri ale oraşului", spune Dumitru Sim (foto), şeful Biroului Turism, Cultură şi Regenerare Urbană din cadrul Primăriei.

Lupte între cavaleri

Cea de-a doua zi a sărbătorii va începe la ora 10, cu un concurs de tir cu arcul tradiţional dotat cu Cupa Cetăţii. Tot sâmbătă vizitatorii vor putea admira o expoziţie de costume şi steaguri medievale din materiale neconvenţionale, dar şi participa la tururi ale Cetăţii ori ale centrului istoric.

La fel ca anul trecut, la Serbări va veni trupa de muzică medievală Bordo Sarkany Regizene Rend din Ungaria, care, începând cu ora 12, va cânta printre vizitatori. De la aceeaşi oră, în Şanţul Cetăţii vor ajunge şi Paladinii de Terra Medies (un ordin al cavalerilor rătăcitori din Evul Mediu), care, la fel ca în ediţia 2011, vor crea o atmosferă medievală prin jonglerii cu foc ori lupte cu arme medievale, sub ochii domniţelor.

Şi sâmbătă, orădenii vor putea să înveţe meşteşuguri, să tragă cu arcul şi să admire o prezentare de cai de rasă. De la ora 19, va fi jucat spectacolul "Văduva veselă", iar de la ora 20 cimpoierii unguri vor reveni pe scenă pentru un concert şi jonglerii cu foc. Spectacolele vor continua cu reprezentaţia Ansamblului Bihorul, urmată de cea a folkistului Emeric Imre.

Bere doar afară

În ultima zi a Serbărilor, orădenii se vor putea bucura din nou, începând cu ora 12, de atmosfera medievală asigurată de Cimpoierii Bordo Sarkany şi de Paladinii de Terra Medies, dar vor putea participa şi la tururi ale Cetăţii. Spre seară, de la ora 19, ei vor putea urmări spectacolul de teatru "Poiana Dragonilor", urmat, de la ora 20, de concertele finale. Pe scena din Şanţul Cetăţii vor urca Alexandrina Chelu, trupa orădeană de muzică medievală Ad-Hoc şi cunoscuţii rockeri ai formaţiei Compact.

Şi în acest an participanţii vor putea să se răcorească la o bere pe terase, acestea, dar şi celelalte standuri de alimentaţie urmând să fie amenajate în afara perimetrului alocat spectacolelor, în parcarea şi pe trotuarele din strada Griviţei. "Fiind vorba de un eveniment cultural finanţat din bani europeni, nu avem voie să prestăm activităţi comerciale în cadrul acestuia", explică Dumitru Sim. Chiar şi aşa, toate ingredientele par a fi adunate pentru ca, măcar o dată în an, orădenii să sărbătorească Cetatea şi istoria ei.