Pentru a testa reacţia parlamentarilor la primirea unei propuneri de afaceri din partea unui investitor necunoscut, dar şi la o cerere de ajutor din partea unui alegător de rând, un jurnalist de la România liberă a trimis către 460 de parlamentari două sms-uri "capcană".

La afaceri înainte!

În primul mesaj, un investitor arab le propunea parlamentarilor să devină parteneri într-o afacere: "Mă numesc Lynn Fischer, sunt reprezentanta în România a unui mari fond de investment din Emirate şi vreau să vă propose o afacerea. Când mă puteţi primi un sfert de ore" (greşelile de limbă au fost intenţionate pentru a da credibilitate demersului).

Urmarea - a relatat jurnalistul care a avut ideea farsei - a fost "o explozie de apeluri, 113 la număr, şi de sms-uri (68), în care aleşii neamului au încercat să facă tot posibilul pentru a se întâlni cu reprezentantul "investitorului" arab.

Printre parlamentarii care au muşcat momeala se numără şi trei bihoreni: Ştefan Seremi (PDL), Adrian Merka (Uniunea Slovacilor şi Cehilor) şi Ioan Roman (PSD).

În data de 31 ianuarie, Merka a transmis următorul sms: "Vă rog să-mi daţi un telefon, eu sunt în Bucureşti şi putem să ne programăm o întâlnire. O zi plăcută!".

Mult mai rapid şi mai insistent a fost, însă, liderul PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, care în 28 ianuarie a dat un răspuns prompt sms-ului trimis de reprezentantul "investitorilor" din Emiratele Arabe Unite. "Sunt în Spania, mă întorc sâmbătă. Ne putem vedea duminică", a răspuns PDL-istul, care apoi a mai trimis încă alte două mesaje prin care îşi arăta disponibilitatea de a se întâlni cu oamenii de afaceri arabi.

În aceeaşi seară a trimis un sms de răspuns şi deputatul PSD Ioan Roman: "Sunaţi-mă mâine după ora 14".

La alegători înapoi

Cel de-al doilea sms expediat de jurnalistul de la România liberă către cei 460 de parlamentari avea un conţinut cu totul neatractiv pentru aceştia: "Mă cheamă Alin Pescaru, sunt un alegător din colegiul dumneavoastră şi am o problemă urgentă de discutat. Când mă puteţi primi în audienţă?".

"Aproape 40% din demnitari nici măcar nu s-au sinchisit să răspundă", a constatat jurnalistul. Totuşi, potrivit acestuia "au fost mai mulţi parlamentari care chiar au dat dovadă de exces de zel şi au sunat şi de câteva ori, în zile diferite, începând cu ora 7.00 şi până la ora 23.00, de obicei cu o pauză între orele 14.00 şi 15.00".

Seci sau cu umor, dar cinstiţi

Pe de altă parte, la fel de adevărat este că au fost şi parlamentari care au declinat ferm ofertele de afaceri venite din partea misteriosului reprezentant al "investitorilor" arabi.

De exemplu, deputatul PSD Marian Săniuţă a răspuns pe un ton sec, dar ferm : "Vă mulţumesc pentru mesaj, dar în această perioadă nu mă ocup de promovarea afacerilor. Vă rog să vă adresaţi autorităţilor în drept".

Un alt parlamentar a dat dovadă de umor, răspunzând de pe un număr ascuns: "Felicitări! Cu ocazia zilei de ieri, Altex v-a desemnat câştigătorul unui telefon Nokia N 95 şi a 5.000 euro! Pentru detalii, apelaţi la acest număr!".