Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a afirmat că Rusia este responsabilă pentru cei circa 250.000 de cetățeni ruși care trăiesc în Transnistria, iar mandatul contingentului de menţinere a păcii în acea regiune îşi păstrează „pe deplin actualitatea”, conform agenției de presă TASS de la Moscova, citată de Agerpres.

„În Transnistria trăiesc, din câte ştiu, 250.000 de cetăţeni ruşi. Bineînţeles, suntem responsabili pentru ei. În primul rând, este vorba de contingentul nostru de menţinere a păcii şi de grupul de trupe care păzesc uriaşul depozit de muniţii din Kolbasna. Noi avem un mandat convenit la vremea respectivă de toate părţile. Credem că acest mandat îşi menţine pe deplin actualitatea şi ne vom ghida după el”, a precizat Serghei Lavrov. Acesta s-a referit, conform Agerpres, la Grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR), format din rămăşiţele Armatei a XIV-a a URSS.

Ministrul rus de Externe a mai susținut că situația din Transnistria „s-a degradat” ca urmare a politicii guvernului moldovean, „condus de președinta Maia Sandu”, care este „vădit antirusă, antitransnistreană, dacă vreţi”.

Pe de altă parte, Serghei Lavrov a acuzat Kievul că ar încerca să se amestece în situaţia din Transnistria, inclusiv prin utilizarea forţei. „Conducerea ucraineană joacă un rol foarte negativ, subversiv, deoarece a luat fără echivoc partea Chişinăului şi susţine în toate modurile posibile aspiraţiile belicoase ale acestuia, aspiraţii distructive faţă de Transnistria, încălcând statutul său de mediator în formatul de negocieri «5+2»(n.r. - Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, plus UE şi SUA, ca observatori)”, a declarat Lavrov.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!