Orădenii, și nu numai, au parte în această vară de seri muzicale cu lucrări celebre, în interpretarea unor artiști de renume. Melomanii sunt așteptați în lunile iulie și august la o serie de concerte atractive, în Cetatea Oradea, iar, în caz de vreme nefavorabilă, în sala Filarmonicii de Stat.

Proiect de vară, în Cetate

În cadrul proiectului Initio, Filarmonica de Stat Oradea aduce pe scenă, miercuri, 14 iulie, de la ora 20, celebra lucrare Carmina Burana de Carl Orff, avându-l la pupitru pe maestrul Tiberiu Soare, iar ca soliști pe Diana Țugui (soprană la Opera Națională Română Cluj-Napoca), Nicolae Bejan (tenor, artist liric în Corul Filarmonicii de Stat Oradea) și Sebastian Balaj (bariton la Opera Națională Română Cluj-Napoca), alături de Corul Filarmonicii de Stat Oradea, condus de Lászlóffy Zsolt, și de Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniuˮ, dirijat de Nicoleta Țâmpu. În caz de vreme nefavorabilă, concertul se va ține o zi mai târziu.

Joia următoare, în 22 iulie, tot în Cetate și de la aceeași oră, maestrul Vladimir Lungu va dirija concertul Ceaikovski Unlimited, avându-l ca solist pe Mihai Diaconescu la ineditul pian Concert Grand 280VC – Vienna Concert, un instrument care surprinde de fiecare dată.

Și luna august va fi generoasă în evenimente artistice unice. În data de 6, de la ora 20, orchestra de suflători, condusă de maestrul Lorenzo Moroni, va reaminti de celebrele piese interpretate de Edith Piaf, Frank Sinatra, The Queen, Whitney Houston, Elton John și Lady Gaga, în concertul Classic Evergreen.

Mesaje artistice anti-război

Seara de 13 august aduce în primă audiție la Oradea lucrarea The Armed Man (A Mass for Peace) a lui Karl Jenkins, o piesă anti-război bazată pe o missă catolică, „având la bază un text care încorporează cuvinte din diferite surse religioase și istorice, inclusiv chemarea islamică la rugăciune, interpretată de Muezinul Refi Erghiun, Biblia (de exemplu, Psalmii și Apocalipsa) și Mahabharata. Scriitorii ale căror cuvinte apar în lucrare îi includ pe Rudyard Kipling, Alfred Lord Tennyson și Sankichi Toge, care au supraviețuit atentatului de la Hiroshima”, notează organizatorii proiectului Initio 2021.

Sub bagheta maestrului Flavius Filip vor evolua, alături de corul și orchestra Filarmonicii: soprana Diana Țugui, mezzo-soprana Alexandra Leșiu, tenorul Cristian Mogoșan și muezinul Refi Erghiun.

În paralel, pe un ecran, va rula o peliculă emoționantă, care potențează mesajul muzical pe întreg parcursul lucrării.

Seria concertelor estivale continuă cu Dansuri ungare de Johannes Brahms, o seară muzicală ce marchează Ziua Națională a Ungariei prin piese inspirate din folclorul maghiar, sub bagheta maestrului Romeo Rîmbu.

La European Music Open

Gala de Operă încheie suita evenimentelor de vară, Filarmonica de Stat Oradea participând și în acest an la festivalul cultural European Music Open, ediția a V-a 2021, alături de promotorul evenimentului, cunoscutul tenor Alexandru Badea.

Initio este un proiect cultural inovativ al Filarmonicii de Stat din Oradea, cu scopul de a împărtăși publicului larg muzică simfonică, vocal-simfonică, artă lirică în spații neconvenționale, respectiv în fortăreața orădeană.

„Dorim, ca prin acest demers, să răspândim peste frumosul nostru oraș Art Nouveau miresmele tari ale muzicii de calitate, ale desfătărilor sonore de care avem atâta nevoie”, adaugă organizatorii Initio.