Vioara prinde glas şi, pe ritmurile marşului nupţial, intră alaiul mirilor. Grăitorul, uşor ameţit, se-mbracă în preot şi cu sutana tapetată cu bancnote, oficiază o "slujbă" de tot râsul.

Apoi, popa devine povestitor de bancuri şi se transformă într-o prostituată abandonată de mire, dar gata să-l seducă din nou.

Pare un scenariu desprins dintr-o comedie, dar de fapt e o nuntă falsă, pusă la cale de patronul Clubului Robinson Country, Laszlo Csaba. Într-o lume în care tradiţia parcă nu-şi mai are locul, orădeanul vrea cu orice preţ să o păstreze, drept pentru care organizează, periodic, câte o petrecere tematică...

Din tată-n fiu - 13 Csaba

13 Csaba.jpgPasiunea lui Csabi nu e deloc întâmplătoare. Originar din Banat, descinde dintr-o familie cu o istorie de aproape două secole în negustorie. În albumul de familie stă la loc de cinste o poză care îl arată ca oaspete al hanului străbunicilor săi pe nimeni altul decât pe Regele Carol al II-lea. "A luat masa la noi, la Herculane. Şi tata, ceangău fiind, a învăţat de la evrei să conducă o "alimentară" şi a venit la Oradea", explică Csabi (foto).

Gena a moştenit-o şi el, iar în ‘95 a înfiinţat clubul Robinson. La început, localul era deschis non-stop, iar cu timpul a devenit cunoscut pentru gurmanzi. Acum, încearcă să devină exclusivist, deschis doar pentru evenimente speciale, aşa cum sunt petrecerile pe care proprietarul vrea să le organizeze cu ocazia fiecărei sărbători tradiţionale. "Când eram mic, la mine Moş Nicolae venea însoţit de spiriduşul cel rău, Krampus, care avea lanţuri şi fugea după fete să le sperie, în glumă. Moşu' le salva. Acum nu mai e aşa şi mulţi au uitat tradiţia care, deşi provine din Banat, se practica şi în Transilvania", zice Csabi.

Fără manele

Orădeanul a dat tonul la "noua" orientare în vară, odată cu prima ediţie a festivalului internaţional de gătit la ceaun, iar săptămâna trecută a organizat o nuntă tradiţională maghiară falsă, "piperată" cu glume şi parodii. Tânăra pereche care şi-a pus pirostriile a fost formată din doi membri ai unui ansamblu folcloric din Borş. Oaspeţii au jucat dansuri tradiţionale ungureşti, iar bucatele au fost pe măsură: cozonaci, supă de pui, tocăniţă, pălincă şi vin de casă... Iar găselniţa a prins.

"La ţară, pe vremuri, toamna, după adunarea recoltei, tineretul şi bătrânetul se strângea, iar oamenii îşi măritau fetele. Încingeau câte un chef şi fiecare aducea câte ceva. În unele zone din Transilvania se organiza sărbătoarea tâlharilor, unde babele se adunau şi făceau descântece să nu li se fure găinile sau sacii cu porumb din pod. Apoi veneau tinerii cu ceteraşii. Profitau de fiecare ocazie să petreacă", povesteşte Csabi.

Cu rezervare

Săptămânile următoare, fie că sunt ortodocşi, catolici sau reformaţi, orădenii vor avea posibilitatea să chefuiască şi mai abitir la Robinson. "Sâmbătă, 28 noiembrie, ne-am propus să facem o cină a porcului ardelenească, cu ocazia sărbătoririi celor două mari onomastice ale acestei perioade la maghiari, Erzsebet şi Katalin. Vor veni şi doi artişti din Debreţin, care vor cânta muzică ţigănească", spune Csabi.

Iar lucrurile nu se opresc aici, patronul având planuri pentru fiecare week-end din decembrie. Chefurile de Moş Nicolae, Crăciun ori Ignat vor fi dublate cu seri de tango, romanţe şi cântece de petrecere. De precizat însă că la aceste evenimente intrarea se face doar pe bază de invitaţie, care se poate procura pentru 50 lei de persoană, sunând la 0744.854.133 sau 0788.802.350, cu cel târziu 48 de ore înainte de petrecere.

O ofertă specială va fi şi de Revelion, când doritorii vor putea petrece la Robinson pentru 150 de lei de persoană, cu un meniu autentic românesc, în cadru rustic. "Nu vor cânta manele, nu-mi trebuie, că alea sunt din sud. Noi vom avea mereu muzică tradiţională. De ce să ne pierdem timpul cu prostii?", zice Csabi. Şi parcă are dreptate, că prea mult timp tradiţia a fost călcată în picioare...