O cafenea exclusivistă poate fi doar cea care comercializează cafeaua Kopi Luwak, declarată oficial cea mai bună şi cea mai scumpă cafea din lume.

Obţinută din excrementele mamiferului Zibeta Asiatică, adică un fel de pisică din Indonezia, cafeaua Kopi Luwak este foarte căutată în SUA şi Japonia, iar începând din această săptămână se serveşte şi în Capitală. Preţul o face, însă, să fie disponibilă doar pentru cei cu care de mână. Asta pentru că o cutie de 80 de grame de cafea costă 250 de lei, iar o ceaşcă 190 de lei.

Mamiferul Zibeta Asiatică mănâncă fructele cele mai coapte şi mai aromate dintr-un arbore de cafea arabică. Bobul de cafea este eliminat intact de animal şi este cules apoi de lucrătorii de pe plantaţie, care îl supun unui laborios proces de spălare, dezinfectare, selecţie bob cu bob, macerare, uscare şi apoi prăjire. Studiile arată că microbiologic este mai curată decât cafeaua obişnuită.

Locul secund în topul celor mai scumpe cafele din lume este ocupat de Hacienda La Esmeralda, cafea produsă în Panama şi obţinută dintr-un fruct asemănător cu cireaşa. Este apreciată pentru gustul şi aroma foarte puternice. Pe locul al treilea este cafeaua Island of St Helena, produsă în insula Sf Elena începând cu secolul al XVII-lea. Cafeaua a fost lăudată de Napoleon Bonaparte după ce a fost exilat pe insulă.