Cu susţinerea financiară acordată de Uniunea Europeană, cei aproximativ 12.000 de locuitori ai oraşului Beclean beneficiază de unele dintre cele mai moderne soluţii de infrastructură, educaţie şi turism balneoclimateric din România. Dezvoltate cu sprijinul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, aceste proiecte nu se opresc aici, pentru că procesul de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă ale comunităţii din Beclean se află în plină derulare.

Standardul de viaţă al cetăţenilor oraşului este acum european, în ceea ce priveşte mobilitatea urbană, asigurată prin transport ecologic şi educaţia preşcolarilor, într-una din cele mai moderne grădiniţe din ţara noastră. De asemenea, s-au creat noi opţiuni de petrecere a timpului liber, Băile Figa, staţiunea balneară locală renovată integral, aflându-se printre primele trei destinaţii de excelenţă din România, în ceea ce priveşte turismul de sănătate şi relaxare.

Realizate cu finanţare europeană, aceste proiecte vor contribui pe termen lung la dezvoltarea sustenabilă a zonei, prin oferta crescută pe piaţa muncii, alternativa la migraţia către oraşele mai mari, precum şi crearea de oportunităţi de lucru acasă, pentru tinerii plecaţi în străinătate.

Printre beneficiile cu impact major asupra calităţii vieţii locuitorilor din Beclean, în urma finanţării primite de la Uniunea Europeană se numără:

Reducerea poluării, protecţie crescută pentru mediul înconjurător, noi locuri de muncă

Beclean este primul oraş din judeţul Bistriţa-Năsăud dotat cu o reţea de autobuze electrice, localitatea neavând în trecut transport public local.

Noua companie de transport a creat, în mod direct, peste 50 de noi locuri de muncă. În acelaşi timp a contribuit şi indirect la crearea altor oportunităţi de lucru la nivel local, precum şi la dezvoltarea unor activităţi economice complementare.

Proiectul de mobilitate a constat în construirea a 51 de staţii de autobuz, o reţea care leagă acum toate cartierele oraşului. Unul dintre noile trasee asigură accesul locuitorilor din Beclean către staţiunea balneară Băile Figa, complet modernizată prin programul de finanţare european.

În plus, la Beclean se află în lucru o reţea de piste de biciclete cu o lungime de 15 km, care traversează atât oraşul, cât şi pădurea din vecinătate, o parte din proiect fiind deja finalizată.

Modalităţi sănătoase de petrecere a timpului liber

Finanţarea construirii Complexului balnear Băile Figa a avut în vedere valorificarea unei preţioase resurse de apă sărată, cu efecte terapeutice.

Zona abandonată a devenit, datorită investiţiilor asigurate din fonduri europene, un loc unde s-au înfiinţat sute de noi locuri de muncă.

Proiectul plasează oraşul pe harta destinaţiilor balneare, contribuind atât la dezvoltarea sectorului privat, cât şi a infrastructurii de turism din zonă.

Complexul poate găzdui zilnic 10.000 de persoane. Localnicii se bucură de parcul acvatic creat pentru ei şi aleg acest loc, numit litoralul bistriţenilor, pentru a petrece sfârşitul de săptămână, sărbătorile sau vacanţa de vară, alături de familie şi prieteni.

Condiţii educative moderne, la costuri scăzute

Formarea unor adulţi responsabili, capabili să îşi asume misiunea de a continua dezvoltarea comunităţii, începe din primii ani de viaţă. Prin urmare, condiţiile moderne de educaţie se află printre priorităţile finanţării acordate de Uniunea Europeană. Aşa a luat naştere Grădiniţa Albă ca Zăpada, construită după modelul educaţional japonez, aflat printre cele mai performante din lume.

Una dintre cele mai dotate şi mai moderne grădiniţe din România, aceasta reprezintă un reper şi o mândrie pentru oraş şi pentru locuitorii săi. Acest proiect, gândit în beneficiul tinerelor familii din Beclean, a devenit un model de inspiraţie pentru iniţiative similare, în curs de demarare, sau deja în dezvoltare în alte zone din România.

Grădiniţa Albă ca Zăpada oferă spaţiu de învăţare şi de joacă pentru 200 de copii din Beclean, punând la dispoziţia celor mici o infrastructură educaţională de ultimă generaţie, echipamente didactice inteligente şi cu aplicabilitate practică, amenajări exterioare cu un nivel de confort ridicat şi de maximă siguranţă. Un alt aspect important este cel al asigurării a trei mese pe zi, la costuri scăzute.

Aceste proiecte finalizate, alături de cele aflate în desfăşurare, au ca obiectiv principal dezvoltarea urbană durabilă, astfel încât viaţa locuitorilor din oraşele mai mici să devină una prosperă. Rezultatele arată ce se poate realiza cu bani europeni, o comunitate organizată pragmatic, găsind soluţii pentru rezolvarea problemelor de mediu, de climă, precum şi pentru provocările demografice şi sociale, care afectează zona.

Cetăţenii din întreaga regiune de nord-vest a României au prilejul afle despre impactul acestor proiecte cu finanţare europeană asupra comunităţilor locale, prin intermediul unei campanii de informare a cetăţenilor.

Desfăşurată în perioada 25 octombrie - 25 noiembrie, sub sloganul "Servus, Beclean!", campania face parte din programul  "Europa în regiunea mea", initiaţivă a Uniunii Europene pentru diverse regiuni din ţările membre.

(advertorial)