Dacă restricţiile provocate de pandemia de Covid-19 vor fi menţinute, iar Oradea va rămâne în "scenariul roşu" şi la începutul anului viitor, studenţii Universităţii locale vor trece printr-o sesiune de examene online.

În prezent, toate cele 15 facultăţi orădene ţin cursuri şi seminarii exclusiv online. Tot aşa s-ar putea să-i şi evalueze pe studenţi. La propunerea Consiliului de Administraţie, Senatul academic a aprobat un ghid de examinare online care s-ar putea aplica în sesiunea din februarie 2021. Şi în vara acestui an, studenţii orădeni au susţinut examenele online.

"Este clar că, dacă se va menţine starea de alertă sau Oradea va rămâne în scenariul roşu, vom permite evaluările cu prezenţă fizică doar acolo unde este imposibilă evaluarea online. Probabil, peste 90% din evaluări vor fi online. Nu vrem să devenim un focar de infecţie", a declarat rectorul Constantin Bungău, pentru BIHOREANUL.

Potrivit ghidului, examenele online vor putea fi scrise, orale, sub forma unor teste grile temporizate sau prin alte modalităţi de evaluare academică propuse de profesori. Cadrelor didactice li se recomandă să folosească, pe cât posibil, platformele Universităţii în programele Moodle sau MS Teams.

Data şi ora examenului online vor trebui anunţate studenţilor cu cel puţin o săptămână înainte. Pentru studenţii care nu au o conexiune la internet sau echipament de conectare, profesorii vor propune modalităţi alternative de evaluare, care vor trebui aprobate de decani. Studenţii vor afla tot de pe internet ce note au luat.

Universitatea din Oradea a mai decis să organizeze online şi concursurile pentru ocuparea posturilor didactice. Asta înseamnă, însă, că preşedintele comisiei de concurs şi candidaţii vor fi prezenţi în sala de concurs, dar restul membrilor comisiei sau persoanele curioase de procedură vor urmări pe internet desfăşurarea evaluării. Concursurile vor trebui înregistrate integral, iar aceste fişiere vor fi arhivate în facultate.