Fiică a unui politician din guvernul gabonez, Nzigou Jannillia s-a mutat în oraşul de pe Crişul Repede, locul natal al mamei ei, pe când era în clasa a V-a.

Părinţii ei locuiesc în Gabon, dar au trimis-o în România la studii şi pentru a o feri de pericolele la care ar fi expusă în statul african ca fiică de demnitar. Totuşi, negresa speră ca într-o bună zi să se întoarcă în ţara natală, cu o diplomă de inginer petrolist, aşa cum îşi doreşte tatăl ei.

Oradea-Gabon şi invers

Jannillia, o tânără de 16 ani, s-a născut în Gabon, un stat din Africa Centrală, însă sunt multe lucruri care o leagă de meleagurile româneşti. "Mama era orădeancă, elevă în clasa a IX-a, în 1975, când l-a cunoscut pe tata. El a primit o bursă, fiind trimis în clasa a XII-a la liceul Emanuil Gojdu din Oradea. Apoi, el şi-a continuat studiile tot în România, la ASE în Bucureşti", spune frumoasa.

Sora ei, acum stabilită în statul african, s-a născut chiar în Oradea. "Când ea avea 6 ani, ai mei au plecat în Gabon, dar ea a rămas şi a studiat aici. Acum şi ea locuieşte acolo şi este directoarea Casei Naţionale de Sănătate", zice fata.

Jannillia s-a mutat în Oradea pe când avea 12 ani, trimisă fiind de părinţi în îngrijirea unor prieteni de-ai lor. "Tata era în campanie electorală atunci, iar acolo este foarte periculos şi le-a fost frică să nu păţesc ceva. Pe lângă asta, au vrut să studiez unde au făcut-o şi ei", se confesează ea.

Nici o diferenţă

Deşi a schimbat până şi continentul din adresa de domiciliu, Jannillia spune că acum s-a acomodat pe deplin. Cu limba română nu i-a fost greu niciodată, pentru că mama ei a învăţat-o de mică. Mai dificil îi era, la început, să se simtă la locul ei printre atâţi oameni albi. "Când eram mai mică, nu îmi plăcea să văd că atrag atenţia, eram complexată, dar acum chiar îmi place să ştiu că sunt altfel", recunoaşte ea.

Elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, frumoasa are de gând să se înscrie la Facultatea de Inginerie a Petrolului şi Gazelor din Brăila sau Bucureşti. "Aşa m-a sfătuit tata, pentru că la noi în Gabon se câştigă foarte bine în acest domeniu şi plănuiesc să merg înapoi", recunoaşte ea.

Odată întoarsă acasă, frumoasa speră că ceea ce a învăţat în România îi va asigura succesul pe tărâmurile africane. Celorlalţi din familie le-a reuşit...


NAOMI DE ORADEA
Jannillia Nzigou
Vârstă: 16 ani
Ochi: căprui
Zodie: Leu
Înălţime: 1,67 m
Greutate: 47 kg
Măsuri: 85-60-85
Hobby: shopping, modeling

Fotografiile au fost făcute la: Digital Studio mic_7.jpg