Muzeul Ţării Crişurilor îi invită pe cei care apreciează tradițiile să învețe să-și confecționeze propria cămașă de Bihor, la o şezătoare unde vor fi prezentate tehnicile de cusut şi broderie specifice sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX.

Primul atelier, dintr-o serie ce se va întinde până în luna iunie 2023, începe joi, 7 noiembrie, de la ora 17:00. Întâlnirile vor avea loc lunar, în Sala de Pedagogie muzeală din sediul MȚC.

„Vom învăţa să ne confecţionăm propria cămaşă de Bihor şi să o decorăm folosind tehnicile de ornamentare de la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, având posibiltatea de a ne inspira direct de la o piesă etnografică aflată în patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor. Pentru că este o şezătoare, vom lucra împreună, ca pe vremuri şi ne vom familariza cu datinile şi obiceiurile zonei noastre", au transmis printr-un comunicat de presă reprezentanţii muzeului.

Proiectul îşi propune o revitalizare a cămăşii vechi româneşti, mai precis a spătoiului, obiect vestimentar răspândit îndeosebi în satele din sub-zona etnografică Roşia-Pietroasa.

„Caracteristic pentru portul vechi era cămaşa lungă, încreţită la gât, cu mâneca foarte decorată. Cu timpul această cămaşă întreagă se desparte în două piese de sine stătătoare, respectiv spătoiul şi poalele. Mânecile sunt bogat decorate de-a lungul sau de-a latul lor – cu unul sau cu trei "braţuri", sunt încreţite în partea de sus, la gât, dar şi în partea de jos, unde sunt bogat ornamentate", se mai arată în informarea transmisă de reprezentanţii insitituţei.

Îndrumător în cadrul atelierelor va fi medicul Florina Buda, inițiator al proiectului fiind muzeograful Simona Bala. 

Materialele nu vor fi puse la dispoziţie de organizatori, ceea ce înseamnă că fiecare participant va trebui să-şi procure singur materia primă. Taxă de participare este de 20 lei pentru toate întâlnirile, reprezentând înscrierea în Asociaţia "Prietenii Muzeului", în timp ce pentru membrii asociaţiei intrarea este gratuită. 

Afiş proiect Muzeul Ţării Crişurilor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!