În cea de-a doua parte a stagiunii 2016-2017, teatrele orădene - Regina Maria şi Szigligeti - le pregătesc spectatorilor mai multe noi producţii.

Amatorii de comedie, şi sunt mulţi în Oradea, vor avea din ce alege, trupa Iosif Vulcan lucrând, între altele, la spectacolul "În plină glorie", o poveste a lui Florence Foster Jenkins care anul acesta i-a adus o nouă nominalizare la Oscar actriţei Meryl Streep. Şi trupa Szigligeti pregăteşte o comedie celebră: "Mizantropul", de Molière.

În plină glorie…

Cel mai nou spectacol al trupei Iosif Vulcan, "Isabela, trei caravele şi un mare mincinos", marchează debutul regizorului clujean Eugen Gyemant pe scena orădeană. Scrisă de Dario Fo, partitura care stă la baza spectacolului nu a fost ferită de controverse, întrucât parodiază o figură istorică celebră, Cristofor Columb.

În povestea lui Dario Fo, acesta se chinuie să obţină bani pentru descoperirea unui nou drum spre Indii, iar apoi este nevoit, într-un proces la Curtea Spaniei, să explice pe ce i-a cheltuit. În rolul "marelui mincinos" a fost distribuit Richard Balint, pe scenă alăturându-i-se Ioana Dragoş Gajdo, Alina Leonte, Petre Ghimbăşan, Sorin Ionescu şi Alexandru Rusu.

Tot o comedie este şi următoarea premieră a trupei Iosif Vulcan. Spectacolul "În plină glorie", în regia lui Cristian Ioan, se bazează pe un text de Peter Quilter care prezintă povestea reală a excentricei moştenitoare americane Florence Foster Jenkins, al cărei unic scop în viaţă a fost acela de a deveni o soprană celebră, în ciuda faptului că nu avea voce. Ajutată de avere, reuşeşte totuşi să intre în lumea muzicii, dând concerte în faţa unor "fani" plătiţi s-o aplaude. Filmul care prezintă povestea celei mai proaste soprane din lume i-a adus lui Meryl Streep o nouă nominalizare la Premiile Oscar din acest an.

Teatru şi terorism

În această primăvară, Teatrul Regina Maria îşi îndreaptă atenţia spre problemele societăţii de azi. La Sala Arcadia se va pregăti spectacolul "Baraca", după un text de Aiat Fayez, publicat în volumul "5 dimineţi", o antologie care tratează problema terorismului. Regia este semnată de Tudor Lucanu, cunoscut orădenilor datorită unor spectacole aduse în cadrul Festivalului de Teatru Scurt, precum "Eşti un animal, Viskovitz" şi "Emigranţii".

"Pe 11 martie sunteţi aşteptaţi la Sala Arcadia să vedeţi detaliile fabricării bombelor şi mecanismele absurde şi comice care îi determină pe unii oameni să intre în lumea întunecată a terorismului, tot procesul fiind prezentat cu umor şi ironie", transmite directorul artistic al trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint.

Tot în stagiunea aceasta, la Sala Mare se va juca spectacolul "Cafeneaua Pirandello", în regia lui Mihai Măniuţiu, pe baza unui scenariu al Ancăi Măniuţiu după texte de Luigi Pirandello. La acest spectacol vor mai lucra scenograful Adrian Damian, coregrafa Andreea Gavriliu şi compozitorul Mihai Dobre, membru al trupei Şuie Paparude. "Spectacolul dezbate raportul dintre Viaţă si Artă, dintre iluzie si adevăr, prezentând personaje parcă magice, colorate cu accente comico-dramatice şi muzicale, ce se întâlnesc în lumina difuză a unei cafenele de lângă gară", transmit reprezentanţii Teatrului Regina Maria.

Molière la Szigligeti

Pentru a doua parte a stagiunii, Teatrul Szigligeti lucrează la rându-i la câteva premiere. Pe 10 martie, Ansamblul Nagyvárad va prezenta producţia de teatru-dans "Barbarii", în regia lui Csaba Györfi, care îmbină mai multe genuri de dansuri, de la cel popular la cel contemporan. Spectacolul este bazat pe nuvela cu acelaşi tiltu de Zsigmond Móricz.

De asemenea, întrucât se împlinesc 200 de ani de la naşterea poetului Arany János, Teatrul Szigligeti pregăteşte mai multe programe care urmează să se desfăşoare în Salonta şi Oradea, între care un spectacol cu muzică şi dans, inspirat de baladele lui Arany János.

Ultima premieră a stagiunii, programată pe 21 aprilie, este tot o comedie: "Mizantropul", de Molière, în regia lui Novák Eszter, o poveste despre ipocrizie, fast şi reuşita prin orice mijloace. Aşadar, cât se poate de actual...